SEGRE

MEDI AMBIENT DEJECCIONS RAMADERES

El Suprem obliga a indemnitzar la retallada de l'Estat que va tancar plantes de purins a Lleida

Una primera sentència reconeix el dret a reclamar danys i perjudicis a l’antiga propietària del complex de Miralcamp || La quantia, encara per determinar, s’haurà de fixar en una altra resolució judicial

Imatge d'arxiu de la planta de purins de Miralcamp, actualment en mans del grup Audax.

El Suprem obliga a indemnitzar la retallada de l'Estat que va tancar plantes de purins a LleidaXavier Farreny

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Tribunal Suprem obliga per primera vegada l’Estat a indemnitzar la retallada a les renovables que va obligar a tancar les quatre plantes d’assecatge de purins de Lleida el 2014. Una sentència del passat 11 d’octubre estima parcialment un recurs de l’empresa Sava, antiga propietària de la planta de Miralcamp i actualment en liquidació. Li reconeix el dret a ser compensada per danys i perjudicis, però no estableix la quantia, una cosa que s’haurà de fixar en una nova resolució judicial per a l’execució de la sentència.

Aquesta nova sentència del Suprem arriba més d’un any després que l’Alt Tribunal obligués l’Estat a restablir les primes a les plantes d’assecatge de purins. El ministeri d’Energia ho va fer l’estiu passat, encara que d’una forma que va excloure dos dels quatre complexos tancats a Lleida (vegeu el desglossament). La nova sentència, que reconeix que els propietaris de plantes tenen dret a indemnització per danys i perjudicis, suposa un nou revés per a la tisorada que l’Estat va aplicar el 2014, però l’efecte real a cada una de les plantes de purins lleidatanes està encara per determinar.

Totes van presentar recursos similars contra la retallada que les van abocar al tancament, però la propietat de totes ha canviat des d’aleshores. En el cas de Miralcamp, el Suprem reconeix el dret a rebre una indemnització a Sava, una societat en liquidació sense vinculació amb l’actual propietari del complex, Audax. En canvi, la planta d’Alcarràs i les dos de Juneda, Tracjusa i Vag, segueixen en mans de les mateixes societats mercantils que les van construir, encara que amb un nou accionariat. La primera va ser adquirida pel grup Ignis i les dos de les Garrigues, per l’agrupació que engloba cent seixanta ramaders de la comarca.

D’altra banda, el Suprem no fixa la quantia de la indemnització, però estableix que es basarà en la diferència entre la retribució que va fixar l’Estat al retallar les primes l’any 2014 i les que va restituir arran de la sentència que el va obligar a fer-ho, amb els interessos acumulats durant aquest període de tres anys. Fonts del sector van apuntar que el fet de tancar les plantes al cap de poc d’aplicar-se la tisorada pot afectar el càlcul de les indemnitzacions, al no facturar des d’aleshores.

Dos plantes reobertes i unes altres dos excloses de les noves primes La planta de purins de Miralcamp i la de Vag, a Juneda, són les úniques que han pogut obrir de nou al restituir-se les primes per generar energia mitjançant cogeneració, que són necessàries per fer-les econòmicament viables. En canvi, la d’Alcarràs i la de Tracjusa, a Juneda, van quedar excloses perquè, al restablir aquestes retribucions, el Govern va incloure una clàusula que no figurava en la sentència del Suprem i que limitava el cobrament a plantes de fins a quinze anys d’antiguitat des de la inauguració. Aquesta clàusula està ara en litigi.

tracking