SEGRE

MEDI AMBIENT RESIDUS

Andorra inicia aquest dimarts el trasllat de matèria orgànica a l’abocador de l’Alt Urgell

La previsió és traslladar-hi quatre tones diàries, una mitjana de 1.000 a l’any || En virtut d’un conveni que permet portar escombraries d’aquesta comarca i la Cerdanya a la inicineradora de la Comella

Un camió carregant residus a Bellver per portar-los al forn incinerador de la Comella, a Andorra.

Un camió carregant residus a Bellver per portar-los al forn incinerador de la Comella, a Andorra.C.SANS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Govern d’Andorra començarà el trasllat de matèria orgànica fins a la planta de compostatge de Benavarre, a l’Alt Urgell, dimarts que ve, dia 31. La previsió del país veí és exportar un camió al dia amb gairebé quatre tones de residus, de dilluns a divendres, cosa que representarà una mitjana de més de 1.000 tones a l’any. Aquesta és la primera vegada que el Principat d’Andorra separarà de forma continuada la fracció orgànica després d’una petita prova pilot el 2016 a la parròquia del Pas de la Casa. El programa va dirigit inicialment als grans productors (principalment, centres comercials) i preveu seguir la implantació progressiva a la resta de la ciutadania. El preu que pagarà Andorra per cada tona d’orgànica que entri a la planta de compostatge de Benavarre, situada entre la Seu d’Urgell, serà el mateix que abonen la resta dels municipis que hi tracten aquesta fracció, que és de 62,66 euros.

Val a recordar que l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) va firmar un conveni el mes de gener passat amb l’Executiu andorrà que preveu, com a contrapartida, el trasllat des de Catalunya (principalment, de l’Alt Urgell i de la Cerdanya) fins a Andorra de 10.000 tones a l’any de residus per incinerar-los a la planta de la Comella. De fet, la Cerdanya hi trasllada els residus des del juliol. El Consell de Ministres andorrà va aprovar a mitjans de juny l’autorització per importar residus de la Cerdanya fins al forn incinerador de la Comella. La Cerdanya portarà una mitjana de dos camions al dia i pagarà 57 euros per cada tona que entri a la planta andorrana.

El preu que pagarà el Principat serà de 62,66 €, el mateix que paguen els municipis de la comarca

L’acord preveu també fórmules de reciprocitat i, en aquest sentit, Andorra inicia la setmana que ve la prova pilot per traslladar la fracció orgànica de les escombraries fins a la planta de compostatge que gestiona la Mancomunitat d’Escombraries de l’Urgellet i que també tracta la matèria orgànica de les comarques de l’Alt Urgell i de la Cerdanya.

L’abocador de Benavarre gestiona cada any una mitjana de 2.000 t, que transforma en 300 t de compost (destinades a adobs per a horts i jardineria). Amb la fracció ara també d’Andorra, la gestió podrà arribar fins a les 1.000 t i la generació de compost, fins a les 450. Andorra tornarà a traslladar cap al seu país el compost generat.

Ara l’ens comarcal, davant de l’alta demanda, ha hagut de tornar a produir més compost que ja ha posat al servei dels ajuntaments i veïns, i es pot recollir a la deixalleria de Sort o d’Esterri.

La planta de Sort té capacitat per produir un total de 750 tones anuals de compost.

El Sobirà esgota el compost que elabora amb la fracció orgànicaEl consell del Sobirà ha esgotat aquest estiu passat les existències del compost que elabora amb la fracció orgànica de la comarca i s’ha vist obligat a produir-ne més arran de la demanda dels veïns. El consell distribueix a l’any de manera gratuïta als ajuntaments de la comarca i veïns al voltant de setanta tones d’aquest compost per utilitzar-lo com a fertilitzant de parcs, zones verdes o horts, també en càmpings. El consell no s’ha plantejat la seua comercialització i són els interessats els que han d’anar a buscar-lo a la planta de compostatge comarcal, on s’entrega a granel o en bosses de paper reciclat.

tracking