SEGRE

REGADIUS ASSEMBLEA GENERAL

L'Urgell aprova recréixer el canal principal per posar fi als problemes de les algues

Congela la derrama per sisè any i invertirà més de 2,3 milions en obres entre el 2018 i el 2019 || Donarà aigua a precari a finques que se situen fora de la zona de concessió de la Sentiu, les Borges i Anglesola

Imatge a l’inici de l’assemblea general de regants del Canal d’Urgell.

Imatge a l’inici de l’assemblea general de regants del Canal d’Urgell.E. FARNELL

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’assemblea general de regants del Canal d’Urgell va aprovar ahir el recreixement de deu quilòmetres del canal principal per posar fi d’aquesta manera a la dificultat de manejar cabals en època de màxima demanda a causa de l’acumulació d’algues. Es durà a terme en un tram de deu quilòmetres del canal principal aigües avall del pont de Ferro d’Agramunt (Urgell). Aquesta va ser una de les qüestions que es van debatre ahir en assemblea, ja que al llarg de la campanya han estat diverses les crítiques dels regants per aquesta raó. A causa de les algues i la vegetació aquàtica que ha proliferat en els últims anys, hi ha punts pels quals l’aigua es desborda quan transporta la concessió inicial de 33 metres cúbics per segon. El president dels regants, Ramon Carné, va apuntar que ampliar la capacitat del canal és més assequible que recórrer a maquinària per eradicar aquesta vegetació. Aquesta actuació costarà 1,8 milions i es finançarà amb recursos propis de la comunitat en dos anualitats, segons es va ratificar ahir en assemblea. Així, 907.500 euros es finançaran el 2018 i la resta, el 2019. D’altra banda, l’assemblea va acordar mantenir per sisè any consecutiu el preu de la derrama que seguirà sent de 83 euros per hectàrea i es va aprovar una inversió total de 2,3 milions en obres, dels quals 907.500 euros es destinaran al recreixement del canal, 907.500 euros més al reforç i millora del túnel de Montclar i la resta, a obres de conservació ordinària, modernització dels sistemes d’automatització i reposicions. Carné va apuntar que les obres del túnel de Montclar sí que es finançaran totes aquest any. De fet, aquest mes s’han iniciat les obres de la segona fase.

Entre els anys 2011 i 2014 ja es va portar a terme el recreixement dels primers disset quilòmetres del canal principal aigües avall a partir de la presa de Ponts per poder donar cabuda al cabal punta de 37 metres cúbics per segon i assegurar el reg als cultius durant els mesos de més demanda. Aquest motiu, sumat a l’increment d’algues i vegetació que s’acumulen en l’actualitat, és el que ha portat a la comunitat de regants a donar el vistiplau al recreixement d’aquests deu quilòmetres de canal i poder d’aquesta manera augmentar la dotació durant els mesos de més demanda.

L’assemblea va acordar finançar les obres de recreixement en dos anualitats 2018-2019

Per la seua banda, l’assemblea també va avalar donar aigua a precari a finques externes a l’àrea de concessió als termes municipals de la Sentiu de Sió, les Borges Blanques i d’Anglesola.

tracking