SEGRE

INFANTESA ACOLLIDA

Obriran un centre a Lleida per a menors immigrants sense família

El Govern estudia habilitar un equipament d’emergència davant de la saturació a la Ciutat de la Justícia || Les arribades s’han incrementat en els últims anys

Visita de la consellera Bassa a un centre de menors de Lleida.

Visita de la consellera Bassa a un centre de menors de Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La direcció general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència, dependent de la consellerida de Treball, Assumptes Socials i Famílies, madura la possibilitat d’obrir un centre d’emergència a Ponent per acollir els menors immigrants no acompanyats que arriben els últims dies a Barcelona.

L’augment d’aquestes arribades ha saturat l’acollida que es porta a terme a la Ciutat de la Justícia de la capital catalana, on esperen que les proves mèdiques en certifiquin l’edat i puguin entrar en el sistema de protecció de la Generalitat.

Els menors passen fins a 100 hores en dependències judicials i dormen a terra, segons el síndic

El departament va confirmar ahir a aquest diari que està previst obrir un centre d’emergència a cada demarcació catalana, cosa que inclou Lleida, però no van detallar quantes places tindrà ni quan entrarà en funcionament. De moment, ja se n’ha obert un a Girona.

Fa uns dies, el síndic de Greuges, Rafael Ribó, ja va demanar que s’habilités un nou espai d’espera adequat per a aquests menors a la Ciutat de la Justícia i va alertar que alguns passen més de 100 hores en aquestes dependències, per la qual cosa va reclamar ampliar les places de primera acollida als centres de menors.

La fiscal en cap de Barcelona va alertar que la situació d’aquests menors és greu i que les seues condicions no són les més adequades, dormint en matalassos a terra. Des d’aleshores, la direcció general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència ha iniciat un protocol per millorar la seua situació, amb centres d’emergència a les quatre províncies catalanes. En l’actualitat, es troben en una sala de l’edifici de la Fiscalia i alguns poden sortir al carrer acompanyats, però les seues condicions continuen sent precàries.

El síndic va constatar una tendència creixent de l’arribada de menors immigrants no acompanyats des del 2013. L’any passat, la xifra va ser de 665, un 59% més, mentre que durant aquest any la tendència s’ha accentuat més, sobretot en els mesos d’estiu.

Vénen del Marroc o l’Àfrica subsahariana buscant feina El perfil dels menors immigrants que arriben a Catalunya sense els seus pares o algun familiar adult és de nens d’entre 12 i 17 anys. La majoria procedeix del Marroc o de l’Àfrica subsahariana, sense documentació i a la recerca d’una feina. A la capital catalana, passen dies al carrer fins que acudeixen a les forces de seguretat a la recerca d’ajuda. Només el mes d’agost, es van registrar més de 700 casos a Catalunya, xifres ja superiors a les de tot 2016. El síndic de Greuges recorda que els centres d’acollida no disposen de places vacants, per la qual cosa els menors poden passar fins a cinc dies en dependències judicials. L’abril passat, la conselleria de Benestar va anunciar que Ponent comptarà amb 10 centres d’acollida i 180 places. Actualment tutela 461 menors a la província.

tracking