SEGRE

INFRAESTRUCTURES AEROPORTS

Estudis del Govern veuen “prescindible” Alguaire i plantegen reconvertir-lo en “laboratori” aeri

Primers documents per al pla estratègic de l’aviació a Catalunya, anteriors a la intervenció estatal || El consideren “inviable” per a vols comercials i proposen usos per a indústria aeronàutica

Viatgers en un dels vols de Neilson a l’aeroport d’Alguaire.

Viatgers en un dels vols de Neilson a l’aeroport d’Alguaire.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Estudis encarregats per la Generalitat per elaborar el futur pla estratègic de l’aviació a Catalunya qualifiquen de “prescindible” l’aeroport d’Alguaire des del punt de vista de l’aviació comercial, una activitat que consideren “inviable” en aquesta instal·lació. Aquests documents, que han de servir com a guia per a les polítiques catalanes en matèria aeronàutica fins a l’any 2030, proposen “reconvertir” l’aeroport lleidatà com a “laboratori” al servei de la “innovació en el sector aeri” i, en aquest sentit, apunta al ràpid desenvolupament de la indústria dels drons.

S’ha de recordar que les seues instal·lacions han acollit en els últims anys proves de prototips a causa del seu escàs trànsit d’avions comercials (vegeu les claus).

Les propostes formen part de la planificació de la política aeronàutica de la Generalitat fins al 2030

Els primers documents per a l’elaboració del pla són anteriors a la intervenció de la Generalitat per part de l’Estat. Són el resultat de reunions de treball entre els redactors de la futura planificació amb representants de diferents sectors, des de l’aviació comercial fins a la general (que inclou l’esportiva, treballs aeris i serveis d’emergències), entre finals de juliol i principis del mes d’octubre passat.

En el cas d’Alguaire, considera que les inversions fins ara a l’aeroport lleidatà són “poc estratègiques” i afirma que l’activitat comercial “no té viabilitat”. Actualment, es limita al cap de setmana, amb la línia regular entre Lleida i Palma. La major part del trànsit de passatgers es dóna a l’hivern, amb l’operativa de xàrters del turoperador britànic Neilson i l’aerolínia israeliana Arkia; i amb els vols a Menorca i Eivissa d’Air Nostrum a l’estiu. Per a l’hivern vinent, s’espera que s’hi sumi la companyia sueca Quality Travel.

La proposta de “reconvertir Alguaire en un espai d’innovació al servei del sector aeri” s’emmarca en una estratègia que planteja usos diferenciats per a cada un dels aeroports regionals de Catalunya. En el cas de la Seu, suggereix que el Govern d’Andorra tingui un pes més important en la seua gestió (actualment assumeix el 50% de les despeses); dotar-lo d’equips per aterrar i enlairar-se amb mala visibilitat, una cosa pendent del vistiplau del ministeri de Foment; instal·lar una duana per a vols fora de l’espai Schengen.

També proposa centrar-lo en l’aviació general, sector que actualment suposa gairebé tota la seua activitat.

LES CLAUS

  • Previsions incomplertes. La construcció de l’aeroport d’Alguaire es va concebre com a aposta per al desenvolupament econòmic a llarg termini i eina d’equilibri territorial. Tanmateix, després de set anys de funcionament, la mitjana anual de passatgers se situa entorn de 30.000, molt menys de l’esperada. Les previsions inicials de la Generalitat apuntaven com a objectiu arribar als 400.000 viatgers anuals el desè any, una previsió que ningú considera inabastable avui dia.
  • Proves i prototips. L’escassetat de vols a Alguaire, on només operen avions comercials en cap de setmana, ha facilitat que l’aeroport aculli altres activitats com proves de prototips de drons i de globus aerostàtics i entrenaments de pilots.
  • Altres usos per a Alguaire. Rodatges publicitaris i esdeveniments promocionals han arribat a suposar un de cada tres euros generats per l’aeroport d’Alguaire, el dèficit anual del qual supera ja els tres milions d’euros.
  • Activitat a la Seu. Sense vols comercials, acull empreses de treballs aeris, escoles de vol i activitat d’aerotaxis.
tracking