SEGRE

MUNICIPIS FINANÇAMENT

Pobles s'uneixen per demanar ajuts que no podrien captar per separat

La Granadella, la Sentiu i Castelló s’associen per optar junts a fons europeus

Imatge d’arxiu del municipi de la Granadella.

Imatge d’arxiu del municipi de la Granadella.JORDI GUARDIOLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els ajuntaments de Granadella, la Sentiu de Sió i Castelló de Farfanya impulsen una associació de municipis que, en principi, només té un objectiu: poder optar junts a ajuts de la Unió Europea (UE) que quedarien fora del seu abast si haguessin de demanar-les per separat. Es tracta d’una línia del fons Feder per a projectes d’eficiència energètica, que els tres municipis lleidatans volen aprofitar per canviar el seu enllumenat públic per Leds de baix consum.

La convocatòria d’ajuts es dirigeix a municipis de menys de deu mil habitants. Tanmateix, les clàusules exigeixen una inversió mínima de 100.000 euros, dels quals subvencionen el 50 per cent. Es tracta d’un import elevat per a localitats amb pocs habitants, fins i tot amb el 25% addicional que pot aportar la Diputació.

Així mateix, la presentació de sol·licituds davant de la UE i el rigorós procés d’auditoria que aquesta exigeix als beneficiaris dels ajuts suposa un gran volum de treball, que supera la capacitat dels consistoris amb menys personal.

Aquesta línia d’ajuts és oberta també a entitats supramunicipals, cosa que pretenen aprofitar els consistoris de la Granadella, la Sentiu i Castelló de Farfanya. L’alcalde d’aquest primer municipi, Carlos Gibert, va explicar que els tres ajuntaments han iniciat els passos per constituir una associació mentre cadascun dels quals treballa en el seu propi projecte per a l’enllumenat. Així ho va corroborar també l’alcaldessa de Castelló de Farfanya, Cristina Lafay. Una vegada posin els seus respectius projectes en comú, esperen assolir la inversió mínima necessària de cent mil euros per optar als ajuts abans del desembre.

Precedent al Pallars per impulsar equipaments turístics La col·laboració entre ens locals per optar junts a subvencions europees té el seu precedent més proper al Pallars, on ajuntaments i consells impulsen equipaments i iniciatives turístiques. Ho fan a través d’un projecte conjunt que engloba la rehabilitació de l’estació de la Pobla de Segur com a centre dedicat al turisme en bicicleta de muntanya i el projecte de prolongar el tram navegable del riu Noguera Pallaresa des del municipi de Llavorsí fins al pantà d’Escales

tracking