SEGRE

BOSCOS ANÀLISIS

Els experts donen per acabada la campanya de bolets i n'analitzen la producció al Pirineu

Tècnics del Centre Forestal del Solsonès la xifren en 15 quilos per hectàrea quan havia de ser d’una mitjana de 60 || Qualifiquen la temporada de dolenta quan l’expectativa inicial era que fos normal

Els científics encarregats de l’estudi del Centre Forestal.

Els científics encarregats de l’estudi del Centre Forestal.CTFC

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Centre Tecnològic Forestal de Catalunya dóna pràcticament per acabada la campanya de bolets al Pirineu, mentre un grup d’investigadors estudia a través de trampes amb espores el seu temps d’aparició, capacitat de producció per zones específiques i varietats de cada àrea. Experts de l’organisme xifren la producció en aquest moment en 15 quilos per hectàrea quan en un any normal seria de 50 o 60 quilos de mitjana per hectàrea. Al principi, es confiava que les pluges de mitjans d’octubre pal·liessin els efectes de la sequera als boscos catalans però, finalment, “no ha sigut així”, afirmen. Des d’aleshores no ha plogut més, les temperatures han sigut molt elevades i en alguns punts el fort vent ha ressecat la vegetació, per la qual cosa es pot qualificar la campanya de “dolenta”, quan es tenia l’esperança que arribés a ser normal.

No obstant, caldrà esperar per valorar el que succeeix en zones més baixes, és a dir, a les comarques centrals, el Prepirineu i Prelitoral. Comarques com el Solsonès van poder assegurar-se el mes passat aquest producte per a la venda a les seues fires de bolets. Tampoc ha predominat cap tipus de varietat, remarquen.

Les poques pluges han fet que la temporada que ha de durar tota la tardor es doni gairebé per conclosa

Per la seua part, un grup de científics ha portat a terme en diversos punts dels boscos de Poblet, i ara els estan fent al Solsonès i la Cerdanya, estudis per saber la capacitat de producció potencial del bosc, així com les diferents varietats de bolets, les que són comestibles i les que no. Utilitzen un sistema de trampes amb espores molt més senzilles i versàtils que altres mitjans d’anàlisi.

Segons assenyala Carles Castaño, director de la investigació, “el sistema no serveix per saber si la campanya serà bona o dolenta sinó per conèixer les característiques del bosc i les seues potencialitats treballant amb les espores de bolets que ja han sortit”. Per aquest motiu es divideix la zona en una sèrie de parcel·les i se n’han habilitat un centenar d’uns deu metres per deu metres.

D’altra banda, aquesta investigació també servirà per conèixer els efectes del canvi climàtic a les superfícies boscoses i per determinar els fongs que poden causar malalties per si tenen efectes al·lergògens, poden ser nocius en cultius com els cereals o a les vinyes i si van associats a arbres o líquens.

Els científics encarregats de l’estudi del Centre Forestal.

Els científics encarregats de l’estudi del Centre Forestal.CTFC

tracking