SEGRE

AIGÜES NOUS REGADIUS

Més de 25 anys per amortitzar el Segarra-Garrigues, segons un estudi

Un informe elaborat per Ecologistes en Acció i Enginyeria Sense Fronteres

Plantació d’ametllers a Vilagrassa.

Plantació d’ametllers a Vilagrassa.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Amortitzar la inversió necessària per implantar nous regadius en l’àmbit del Segarra-Garrigues requerirà més de vint-i-cinc anys, segons indica un estudi sobre la viabilitat del canal elaborat per Ecologistes en Acció i Enginyeria Sense Fronteres. Aquest informe planteja diferents escenaris en funció de quins siguin els cultius que s’hi introdueixin, i en tots el termini de retorn se situa per sobre del quart de segle, el període que es calcula habitualment com a temps de retorn per a les inversions en infraestructures hidràuliques. Les conclusions finals apunten que “a escala global, no és ni remotament rendible”.

L’estudi planteja diferents terminis d’amortització de la infraestructura, que van des dels 26 fins als 315 anys. Els calcula basant-se en la rendibilitat que atribueix a diferents tipus de cultius de regadiu. En el cas de l’ordi, apunta a terminis que van des dels 26 fins als 96 anys. Per al panís, que cita com “el més freqüent en regadius”, encara que no el més estès ara per ara en el Segarra-Garigues, va des dels 62 fins als 315 anys.

L’informe qüestiona, així mateix, la rendibilitat per als agricultors, que han d’assumir el cost de la xarxa de reg fins a les seues parcel·les. En els cultius de panís, situa els terminis entre 20 i 102 anys i assenyala que això explica el baix ritme d’adhesions per desenvolupar nous sectors.

Per la seua banda, el director general de Desenvolupament Rural de la Generalitat, Oriol Anson, qüestiona les conclusions d’aquest estudi. En declaracions al diari Ara, assenyala que l’informe no pren en consideració nous cultius al Segarra-Garrigues, com els ametllers i els pistatxers. Tampoc té en compte la vida útil de la infraestructura, que pot arribar a més d’un segle en condicions operatives, abans de requerir reformes en profunditat.

La xarxa de regadiu lidera les inversions de la Generalitat La construcció de la xarxa de regadiu del Segarra-Garrigues lidera la inversió pública en infraestructures de la Generalitat. D’aquesta manera es constata a l’informe de l’empresa pública Infraestructures.cat del mes d’octubre passat, segons el qual estan en marxa sis actuacions en l’àmbit del canal amb un pressupost de 27,1 milions d’euros i que afecten 1.692 hectàrees de superfície agrícola. Les partides del Segarra-Garrigues són les més abundants entre els 168 milions en obres que executa Infraestructures.cat, i que majoritàriament compten amb un import inferior als 5 milions d’euros.

tracking