SEGRE

SALUT PROJECTES SOCIALS

Els 23 CAP de Lleida 'receptaran' activitats per reduir el consum de medicaments

Professionals dels centres analitzen els recursos en cada municipi de la regió sanitària per incloure’ls entre les opcions || Al febrer alguns ambulatoris ja prescriuran tallers, música o esport

Presentació del projecte a les entitats de Lleida ahir a la seu de FeSalut.

Presentació del projecte a les entitats de Lleida ahir a la seu de FeSalut.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els 23 CAP de la regió sanitària de Lleida recopilen informació sobre les activitats de lleure, teatre, música, esport o cultura que porten a terme les entitats sense ànim de lucre de cada comarca amb l’objectiu d’oferir aquests recursos socials als usuaris dels CAP per millorar la seua salut i reduir la medicalització. Per fer-ho, professionals dels ambulatoris surten al carrer per detectar aquests actius de salut, crear diferents mapes a través de la participació d’entitats per localitzar-los i introduir-los en un aplicador de consulta que posteriorment servirà tant per als usuaris com per als professionals dels ambulatoris, que podran prescriure aquestes activitats als pacients. L’objectiu és arribar a la prescripció social, receptar activitats lúdiques, esportives, participar en corals o activitats culturals, com el teatre o fins i tot tallers educatius o de lectura en lloc de medicaments. Tot plegat pensat per promocionar aquells hàbits saludables que puguin prevenir malalties i millorar la salut.

La coordinadora de l’ICS de salut comunitària dels centres de Lleida, Estrella Lalueza, va explicar que l’objectiu és que abans de finalitzar l’any, vint-i-tres ambulatoris de Lleida hagin iniciat aquest procés de recerca de recursos. El projecte, que vol potenciar la implicació de tota la comunitat en la salut de les persones ja s’ha iniciat als centres d’atenció primària d’Almacelles, Balaguer, Almenar, Alcarràs, Seròs o de Lleida ciutat, que han recopilat activitats i “a partir del febrer es començaran a receptar aquests serveis”.

Els CAP d’Almacelles, Balaguer, Almenar, Alcarràs o Lleida, entre d’altres, ja han recopilat informació

Així mateix, la coordinadora de promoció i salut comunitària de l’Agència de Salut Pública a Lleida, Teresa Hernández, va explicar que el projecte també s’implementarà als ambulatoris del Pirineu. “L’objectiu és arribar a tot el territori”, va dir. Segons Hernández aquesta és la intenció que persegueix el projecte i que té com a objectiu anar més enllà de les receptes mèdiques tradicionals i promoure hàbits saludables per prevenir malalties i millorar les condicions de vida de les persones, dotant-los de més controls dels determinants de la salut. Van explicar que el 80 per cent dels factors que determinen la salut es troben fora del sistema sanitari, i per tant, “millorar-los o solucionar-los necessita també solucions fora de l’àmbit sanitari”. Segons Laluenza, “per cada euro que s’inverteix en educació preventiva, catorze euros reverteixen en salut”.

En aquest sentit, va apuntar que s’observen desigualtats socials en la salut de la ciutadania, que es deriven de les condicions en les quals les persones naixen, creixen, viuen, treballen i envelleixen.

Presentació a les entitats socials El projecte de la conselleria de Salut es va presentar ahir a diferents entitats de Lleida a la seu de la Federació d’Entitats per a la Salut (FeSalut) amb l’objectiu d’aconseguir aquesta atenció integral entre els professionals sanitaris d’atenció primària i les diferents entitats del territori i els respectius ajuntaments.

tracking