SEGRE

ESNOTICIA

La vaga pren les carreteres però no obté un aval massiu

Fins a vint trams de via tallats a Lleida i centenars d’usuaris es queden sense tren

Mig miler de lleidatans i cent trenta tractors es van concentrar ahir a la delegació de la Generalitat.

Mig miler de lleidatans i cent trenta tractors es van concentrar ahir a la delegació de la Generalitat.LLEONARD DELSHAMS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La vaga general promoguda per la Intersindical-CSC va provocar ahir un col·lapse de les comunicacions a Catalunya. A Lleida, els piquets van tancar una vintena de trams de carreteres i eixos fronterers, fet que va afectar el sector del transport de mercaderies, i es van registrar retards en trens AVE i dos combois de la línia de Manresa.

La vaga general promoguda per la Intersindical-CSC va col·lapsar ahir les comunicacions a Catalunya. A Lleida, va tallar una vintena de trams dels principals eixos viaris i va provocar afectacions a dos trens AVE i retards de més de dos hores a dos combois de la línia de Manresa, encara que el caos ferroviari va afectar principalment Barcelona i Girona, on la presència de manifestants a les vies va obligar a aturar la circulació i va afectar 150.000 passatgers al llarg del dia. Les principals connexions per carretera van quedar tallades durant més de dotze hores i els manifestants van bloquejar la circulació a les vies frontereres amb Aragó, València, Andorra i França (vegeu el desglossament). A la Seu, per exemple, l’N-145, que dóna accés al Principat, va estar tancada durant més de dotze hores. Els Comitès de Defensa de la República (CDR) van ser els encarregats d’organitzar els talls de carreteres a través de les xarxes socials i les plataformes de missatgeria, i els tractors van tornar a prendre el protagonisme tant a les concentracions com a les mobilitzacions en eixos viaris, que van provocar que el sector del transport fos el més afectat.

Els centres educatius, principalment instituts, van ser els que més seguiment van fer de la vaga, mentre que molts pares d’alumnes de Primària van decidir no portar els fills al col·legi en previsió de les aturades. Així mateix, els comerços van tenir un seguiment desigual. A Lleida ciutat, la major part de les botigues van obrir les portes, mentre que a comarques la majoria van secundar la convocatòria. Als hospitals no es va arribar a notar la vaga i els sindicats van situar el seguiment als centres d’atenció primària (CAP) en un 15% de la plantilla. En aquest sentit, els polígons industrials de la demarcació van mantenir l’activitat habitual.

La Intersindical-CSC va qualificar d’“èxit rotund” la jornada, mentre que Pimec, Foment del Treball, Femel i Coell van considerar mínimes les aturades. Per la seua banda, el ministre de Foment, Íñigo de la Serna, va considerar que l’aturada va ser “pràcticament inexistent”. “Seguiment mínim, però dany màxim”, va censurar de la Serna.

D’altra banda, un home que participava en un piquet al polígon El Segre va resultar ferit a primera hora del matí després de ser colpejat per un vehicle. L’incident va tenir lloc a les 07.00 hores i els Mossos d’Esquadra van identificar els ocupants del cotxe, encara que no va transcendir si s’havien interposat denúncies.

Caos a les fronteres i un ferit al polígon El Segre Els piquets a les carreteres d’ahir tenien darrere els Comitès de Defensa de la República (CDR), que van mobilitzar els ciutadans a les 05.30 hores, quan es van concentrar per al bloqueig de l’N-240 a les Garrigues. Al migdia, els CDR van activar l’operació Fronteres per col·lapsar les carreteres que uneixen Catalunya amb la resta d’Espanya, Andorra i França (a la Jonquera), i van demanar que els lleidatans es traslladessin a l’A-2 a l’altura de Soses i l’N-145 a la Seu. D’altra banda, un home que participava en un piquet al polígon El Segre va resultar ferit a primera hora del matí després de ser colpejat per un vehicle. L’incident va tenir lloc a les 07.00 hores i els Mossos d’Esquadra van identificar els ocupants del cotxe, encara que no va transcendir si s’havien interposat denúncies.

Mig miler de lleidatans i cent trenta tractors es van concentrar ahir a la delegació de la Generalitat.

Mig miler de lleidatans i cent trenta tractors es van concentrar ahir a la delegació de la Generalitat.LLEONARD DELSHAMS

tracking