SEGRE

MUNICIPIS PATRIMONI

Lleida i Alcarràs es disputen una antiga casa senyorial del poble llegada a la beneficència

El consistori del Baix Segre creu que la Generalitat és la legítima hereva i demana que aquesta l’hi cedeixi || La capital es considera beneficiària del llegat, però obre la porta a buscar un acord amb el Govern

Imatge recent de la casa de l’Hereu, al carrer Major d’Alcarràs.

Imatge recent de la casa de l’Hereu, al carrer Major d’Alcarràs.JORDI GUARDIOLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Paeria de Lleida i l’ajuntament d’Alcarràs es disputen una antiga casa senyorial al carrer Major del poble. Es tracta de la casa de l’Hereu, construïda al segle XVIII, propietat dels comtes de Torregrossa i llegada a la dècada dels seixanta a la beneficència. El consistori del Baix Segre creu que la Generalitat és la legítima hereva d’aquest immoble, i li demana que reclami aquest llegat per posteriorment cedir-lo al municipi. La capital, per la seua part, considera que l’herència li correspon, però obre la porta a buscar amb el Govern un acord “satisfactori per a totes les parts”.

LES CLAUS

  • Alcarràs la demana per a equipaments. L’ajuntament d’Alcarràs ha negociat durant els últims anys amb la Generalitat la cessió de la casa de l’Hereu per destinar-la a equipaments públics. L’alcalde, Miquel Serra, va explicar en un ple recent que el fet que la Paeria s’atribueixi l’herència ha bloquejat aquest procés.
  • L’herència i la Paeria. Com a pas previ a reclamar la casa llegada, el departament d’Economia va verificar si l’herència era lliure de càrregues. Va ser llavors quan van descobrir que la Paeria de Lleida reclamava aquest mateix llegat com a propi.

El testament de la comtessa de Torregrossa va cedir la casa de l’Hereu a la “beneficencia de Lérida”. L’ajuntament d’Alcarràs argumenta que aquest és el paper que porta a terme actualment el departament de Benestar Social, cosa que segons el seu parer converteix la Generalitat en l’hereva de l’edifici. La Paeria, en canvi, considera que li correspon a ella “en compliment de la voluntat de la testadora”, ja que la beneficència municipal “era l’única que hi havia en aquell moment”.

La Generalitat, al seu torn, no s’ha pronunciat encara sobre aquesta qüestió. La Paeria va explicar que el Govern va requerir informació d’aquesta herència fa dos anys i que, des d’aleshores, no ha rebut cap altra consulta. El consistori va explicar que ja ha assumit part del llegat, una casa a Sant Sebastià, i considera que li correspon el lot sencer. Pel que fa a la casa de l’Hereu, la Paeria va indicar que encara no l’ha inscrit al seu nom. No obstant, va avançar que la intenció és que tots els béns que conformen l’herència “segueixin els mateixos tràmits que la casa de Sant Sebastià”. El consistori va subhastar aquest immoble l’any passat per un milió d’euros (vegeu el desglossament).

Una casa a Sant Sebastià venuda per un milió. El testament que cedeix la casa de l’Hereu a la beneficència llegava també amb aquest mateix fi l’anomenada Vil·la Torregrossa a Sant Sebastià. La Paeria va assumir anys enrere la propietat de l’immoble després de declarar- se’n hereva i el va subhastar el 2014. La licitació va assolir un preu d’adjudicació de 1.023.100 euros per a projectes de serveis socials, d’acord amb els termes de l’herència

Alcarràs buscarà alternatives per rebre l’immoble. L’alcalde d’Alcarràs, Miquel Serra, va explicar que van saber que la Paeria es declarava beneficiària del testament que llegava la casa a la beneficència quan ja existia un principi d’acord amb la General itat perquè aquesta assumís la propietat de l’immoble i el cedís al municipi. Ara buscaran alternatives al costat dels seus advocats per provar de desbloquejar aquesta situació.

tracking