SEGRE

CARRETERES PIRINEU

Aran planteja un tercer carril en vuit trams de l'N-230 per millorar-la i viaductes a Escales

La proposta pretén que hi hagi carril d’avançament cada quatre quilòmetres entre Areny i la boca sud del túnel || També inclou cinc rotondes en un projecte amb un cost de 80 milions d’euros

Imatge d’arxiu d’un camió bolcat a l’N-230 a l’altura de Sopeira el novembre passat.

Imatge d’arxiu d’un camió bolcat a l’N-230 a l’altura de Sopeira el novembre passat.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els més de cinquanta quilòmetres entre Areny i la boca sud del túnel de Vielha concentren bona part dels accidents de l’N-230, especialment de camions, i millorarien de forma remarcable la seguretat si es dotessin de carrils d’avançament, rotondes i variants per reduir els revolts del pantà d’Escales. Aquesta és l’opinió del Conselh Generau d’Aran, que aquesta setmana ha presentat als representants locals d’Aran i l’Alta Ribagorça un projecte en el qual planteja al ministeri de Foment que construeixi un tercer carril d’avançament en vuit trams del corredor, cinc rotondes i tres variants amb viaductes per eliminar revolts perillosos.

El síndic d’Aran, Carlos Barrera, va explicar ahir que els vuit trams d’avançament en sentit Vielha sumen deu quilòmetres de longitud, als quals s’afegeixen uns altres tres trams en sentit Lleida que sumen 3,6 quilòmetres. “L’ideal seria que fossin carrils d’avançament reversibles a través de mecanismes de senyalització”, de manera que s’adaptessin al flux de la circulació, que s’accentua en temporada d’esquí els divendres (en sentit nord) i els diumenges (en sentit sud).

Un dels viaductes planteja salvar la llengua d’Escales a l’altura de la desviació de Santorens

Les variants impliquen la construcció de tres nous trams de via d’1,9 quilòmetres, 1,15 quilòmetres i 960 metres en diversos punts del traçat al pas pel pantà d’Escales. Aquestes variants inclouen la construcció de diversos viaductes, entre els quals destaca el que salva una pronunciada llengua del pantà a l’altura de la desviació cap a Santorens (a la Ribagorça aragonesa).

La intenció, segons va assenyalar el síndic, és que els vehicles tinguin un carril d’acceleració cada tres o quatre quilòmetres i reduir el radi dels revolts per eliminar-ne l’elevada perillositat, i que és “on els camions bolquen”.

També va remarcar que la proposta prioritza abans que res millorar la seguretat. El projecte presentat pel Conselh conclou que el 48% dels quilòmetres del tram estudiat (que xifra en seixanta-cinc quilòmetres en total) han registrat accidents, molts dels quals són de camions.

El tram discorre entre Osca i l’Alta Ribagorça i l’informe incideix que aquesta proposta no pot substituir el projecte de Foment per a la reforma integral de la carretera N-230 des d’Alfarràs fins a la frontera amb França. El projecte que defensa Aran té un cost d’aproximadament 80 milions d’euros, que veuen assumibles per part del ministeri de Foment, titular de la carretera.

Cimera d’alcaldes i diputacions El Conselh d’Aran demanarà ara a la Diputació que convoqui a la cimera d’alcaldes, consells i diputacions d’Osca i Lleida afectats per l’N-230, la mateixa en què es va acordar impulsar el projecte, per presentar-lo. L’alcalde de Vielha, Juan Antonio Serrano, ho va valorar positivament i va demanar no oblidar el projecte per a tota la carretera. El síndic ha comunicat a Carreteres a Lleida la intenció de presentar-l’hi.

tracking