SEGRE

REGADIUS NOUS CULTIUS

Quinze agricultors del Segarra-Garrigues conreen 170 hectàrees de blat per a pizzes

El pistatxo guanya terreny també entre els regadius i prepara l’entrada a l’Algerri-Balaguer

Les obres de l’últim tram del canal Algerri-Balaguer, a la capital de la Noguera.

Les obres de l’últim tram del canal Algerri-Balaguer, a la capital de la Noguera.ARIADNA SÁNCHEZ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una quinzena d’agricultors

del Segarra-Garrigues han plantat per ara 170 hectàrees de blat per a pizzes arran d’un acord amb Casa Tarradellas. Un dels motors del canal és, precisament, el blat de qualitat, que compta amb el suport d’aquesta empresa de Gurb. Aquest cultiu alternatiu ha començat amb una producció controlada, ja que, segons el president de l’Associació de Cooperació Rural per al Desenvolupament (ACORD), Antoni Pujol, “volem veure els resultats quantitatius i qualitatius d’aquest blat que es destina a fer la massa de les pizzes”. Segons Pujol, “les pizzes necessiten un blat especial, del qual destaquen dos elements: la proteïna i la capacitat de resistència de la massa durant el procés d’elaboració”.

El motor del blat de qualitat amb el Segarra-Garrigues i Casa Tarradellas va començar els anys 2015 i 2016 amb 50 hectàrees, mentre que aquesta última temporada s’ha incrementat fins a les 170 hectàrees.

Un altre dels motors, el pistatxo, comença a ser tendència entre els agricultors de Lleida i compta amb la dinamització del Grup Borges, encara que l’últim any ha rebut peticions d’adhesió d’agricultors que reguen del canal d’Urgell, el de Pinyana i l’Algerri-Balaguer. Segons Pujol, “el projecte va començar el 2015 amb una prova pilot de 14,5 hectàrees a la finca Mas de Colom de Tàrrega, propietat de Borges i que ha confirmat la bona adaptació prevista del cultiu, i acabarem el 2017 amb un total de 110 hectàrees plantades, entre les de Mas de Colom i les d’altres agricultors adherits al projecte”. Més enllà del canal, estaran distribuïdes entre la zona de Tremp, Artesa de Segre, Cubells, Agramunt, Torrefeta, Tàrrega, Verdú, Puiggròs, els Omellons i la part de la Ribera d’Ebre. Per a finals del 2018, s’espera que hi hagi 163 hectàrees plantades.

Dimecres vinent, dia 15 de novembre, se celebrarà a la seu del consell comarcal de la Noguera, a Balaguer, una jornada tècnica sobre el pistatxo com a cultiu d’interès en regadiu dirigida especialment a nous regants del canal Algerri-Balaguer i altres agricultors. El president dels regants de l’Algerri-Balaguer, Carles Gra, va assenyalar que, de moment, hi ha un agricultor que està interessat a plantar

una hectàrea de pistatxos a la nova zona de reg de la capital de la Noguera.

Segons Antoni Pujol, la clau d’aquests motors del canal Segarra-Garrigues és la cooperació vertical amb les empreses privades que garanteixen la comercialització dels productes, així com l’assessorament tècnic.

En marxa els motors del canal, al costat de la poma i les vinyesA banda del pistatxo, el Segarra-Garrigues té altres motors a partir de la cooperació vertical de mans d’empreses del territori, com la poma conreada en altura amb Fruits de Ponent d’Alcarràs; doble collita amb la Cooperativa d’Ivars; la vinya amb el grup Codorniu, Torres i deu cellers de la vall del Corb; cereals per proveir les granges de la CAG, i el blat de qualitat amb Casa Tarradellas. D’aquests, el que més bé funciona és la doble collita de la Cooperativa d’Ivars, que ja ha arribat al seu màxim amb 15.000 tones anuals.

Les obres de l’últim tram del canal Algerri-Balaguer, a la capital de la Noguera.

Les obres de l’últim tram del canal Algerri-Balaguer, a la capital de la Noguera.ARIADNA SÁNCHEZ

tracking