SEGRE

JUSTÍCIA TRAMES

Arxiven l'últim cas de nadons robats que estava obert a Lleida

El jutge d’instrucció 4 el tanca al considerar que no hi ha proves per continuar la causa || Una família busca dos fills nascuts a l’Arnau de Vilanova el 1976

Francisco Castro, dimarts a Lleida, mostra la interlocutòria del jutge que arxiva de nou el cas.

Francisco Castro, dimarts a Lleida, mostra la interlocutòria del jutge que arxiva de nou el cas.R.RÍOS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El jutjat d’Instrucció número 4 de Lleida ha arxivat, per segona vegada, l’únic dels casos de nadons robats denunciat a la província de Lleida que estava obert. És el d’un matrimoni cordovès que busca els seus bessons, nascuts a l’ara Arnau l’any 1976 i que suposadament van morir. El jutge assegura que les noves diligències practicades no aporten prou indicis per creure que es va cometre un delicte de sostracció de menors. Assenyala en aquest sentit l’informe facilitat pel Registre Civil de Lleida, que diu que segons la legislació de l’època, les criatures abortives no eren considerades com a “persones naturals” i per tant no es practicava inscripció ni de naixement ni de defunció. Aquest cas ja es va arxivar fa dos anys, però la família va aconseguir reobrir-lo a començaments d’any perquè es practiqués una prova, que era la de poder saber el nom del jutge que va firmar l’ordre d’enterrar els cossos dels nens. No obstant, ara s’ha tornat a arxivar l’assumpte.

“No entenem com hi pot haver dos llicències d’enterrament però que no constin com a enterrats al cementiri de Lleida”, explica Francisco Castro, el pare dels nadons. Aquest veí de Puente Genil (Còrdova) vivia a Fraga amb la seua dona, Rafaela Heredia, quan van tenir lloc els fets. Va ser el 20 de desembre del 1976 quan va ingressar a la llavors residència General Moscardó per donar a llum els que havien de ser els seus primogènits. Al cap de quatre dies li van practicar una cesària, però els metges els van assegurar que els petits havien mort: un va nàixer ja cadàver i l’altre va morir poc després.

Encara que van insistir a veure els fills, tots dos asseguren que no els els van deixar veure per evitar que s’emportessin un mal record. La mare va haver de ser traslladada d’urgència a Barcelona i va ser una infermera, diuen, la que es va oferir a gestionar la documentació de les morts, que mai els va ser entregada, ni tampoc la del lloc de l’enterrament.

No va ser fins al 2011, quan van començar a sortir a la llum els primers casos de nadons robats, quan la família va presentar una denúncia davant de la Guàrdia Civil. “Seguim buscant proves per poder obrir-lo de nou”, conclou Francisco.

tracking