SEGRE

MEDI AMBIENT DEJECCIONS

Revés judicial al Govern per impedir que reobrin 2 de les 4 plantes de purins de Lleida

El Tribunal Suprem anul·la el límit de quinze anys d’antiguitat per rebre les primes que necessiten per ser viables || Obre la porta perquè les cobrin la d’Alcarràs i la de Tracjusa a Juneda, fins ara excloses

La planta d’assecatge de purins de Miralcamp, en funcionament des del 2016.

La planta d’assecatge de purins de Miralcamp, en funcionament des del 2016.XAVIER FARRENY

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Tribunal Suprem ha derogat la norma que impedia reobrir dos de les quatre plantes d’assecatge de purins de Lleida, tancades des del 2014 per retallades de l’Estat a les energies renovables i a la cogeneració. Una interlocutòria del 8 de novembre passat ha declarat nul·la la decisió del ministeri d’Energia de limitar només a plantes de fins a quinze anys d’antiguitat el pagament de primes per generar electricitat, uns ajuts que necessiten per ser econòmicament viables. Aquesta restricció havia deixat sense possibilitat de cobrar-les a les dos plantes més antigues: la d’Alcarràs i la de Tracjusa, a Juneda.

La nova resolució judicial obre la porta que aquests dos complexos puguin tornar a funcionar, com ja ho han fet el de Miralcamp i el de Vag, a Juneda. Anul·lar la restricció de quinze anys suposa tornar al termini que fixava la normativa anterior, i que atorga primes a les plantes de purins durant vint-i-cinc anys a partir del moment en què les van inaugurar.

El Suprem ha intervingut per segona vegada després que, el 2016, una altra sentència de l’Alt Tribunal obligués el Govern espanyol a revertir la tisorada i a revisar a l’alça les primes a les plantes de purins. El ministeri d’Energia no l’acataria fins al cap d’un any, sota amenaça de multes al mateix ministre, Álvaro Nadal. Quan a la fi es va publicar l’ordre ministerial amb les noves retribucions, el mes de juny passat, incloïa una disposició que reduïa de 25 a 15 anys el període en què aquestes instal·lacions podien rebre-les.

Es tractava d’una restricció que el Suprem no havia ordenat i que van recórrer empreses i associacions del sector. Ara, la nova interlocutòria dictada com a incident d’execució afirma que l’ordre que va restablir les primes i va escurçar el període per cobrar-les “no executa la sentència més enllà de l’aparença formal” i “converteix en paper mullat” el seu contingut a l’“anul·lar o neutralitzar-ne” els efectes.

“La reducció de la vida útil constitueix un incompliment de la sentència”, conclou el Tribunal Suprem, que declara nul l’article de l’ordre ministerial que limita el cobrament de primes a quinze anys.

LES CLAUS

  • Retallades i tancaments. Una ordre ministerial va reduir el 2014 les retribucions que les plantes d’assecatge de purins rebien per generar electricitat, i que en garantien la viabilitat econòmica. La tisorada va deixar els ingressos per sota dels costos i es va aplicar de forma retroactiva des del 2013, la qual cosa obligava a tornar a cada planta 4 milions en primes ja cobrades. Això va provocar el tancament de totes les instal·lacions a Espanya, 4 de les quals a Lleida. 
  • Sentències del Suprem. El Suprem va establir el 2016 que la retallada incomplia la llei del sector energètic que garantia rendibilitat a les plantes de purins i, en conseqüència, va obligar a revisar a l’alça les retribucions. 
  • La nova ordre ministerial. El Govern espanyol va tardar més d’un any a acatar la sentència i apujar les primes. Quan ho va fer, va afegir una disposició que limitava el cobrament a plantes de fins a 15 anys d’antiguitat. Això excloïa les d’Alcarràs i Vag, a Juneda. 
  • Incident d’execució. El nova interlocutòria judicial anul·la la limitació de 15 anys, cosa que implica tornar al termini inicial de 25 anys per cobrar primes. 
  • Miralcamp. L’última planta inaugurada a Lleida (2009) va ser també la primera a reobrir el 2016 arran de la sentència del Suprem. El retard del Govern espanyol a acatar va provocar tensions de tresoreria a l’actual propietari, el grup Audax. 
  • Alcarràs. La planta més antiga de Lleida va obrir el 1999. Després de tancar el 2014, va quedar exclosa de les noves primes al superar els 15 anys d’antiguitat. Ara propietat d’Ignis, la interlocutòria del TS li obre la porta a funcionar de nou. 
  • Juneda. L’agrupació de ramaders de les Garrigues van adquirir Vag i Tracjusa després del tancament. La primera va reobrir l’estiu passat i la segona, exclosa fins ara de primes, és objecte d’un projecte per obtenir gas d’escombraries.

La vida útil de les ja obertes a juneda i miralcamp es prolonga una dècada més La planta de purins de VAG funciona ja a ple rendiment. La decisió del Suprem no només obre la porta a reobrir les dos plantes d’assecatge de purins actualment tancades a Lleida, sinó que a més prolonga una dècada el període en què les dos que ja estan obertes podran rebre les primes que en garanteixen la viabilitat econòmica. Així, la planta de Vag, a Juneda, havia de deixar de rebre-les el 2019, quan assolís els quinze anys d’antiguitat; i al seu torn la de Miralcamp, l’última construïda a les comarques lleidatanes, els complirà el 2024. Restablir el termini original de 25 anys garanteix en principi les primes a Vag fins a l’any 2029, i per la seua banda la planta de Miralcamp podria cobrar-les fins al 2034. Tanmateix, el sector es mostra caut davant d’aquesta resolució judicial favorable. Després de patir successives retallades amb caràcter retroactiu a les renovables i al tractament de purins, temen que el Govern central canviï un altre cop la normativa per evitar el pagament de primes.

El tribunal va amenaçar amb multes el ministre

La nova interlocutòria del Tribunal Suprem és el segon revés del Tribunal al Govern central per haver incomplert la sentència que, el 2016, va obligar a restablir les primes a les plantes de purins. La primera va arribar al juny, quan va exigir al ministeri d’Energia acatar la sentència dictada un any abans i, en cas contrari, amenaçava el ministre, Álvaro Nadal, amb una multa a títol personal, cosa inèdita fins ara. Les noves primes van arribar dies després, encara que ho van fer d’una manera que, segons el Suprem, “no executa” la sentència i la converteix en “paper mullat”.

tracking