SEGRE

TRIBUNALS PROTECCIÓ

Prohibeixen sortir d'Espanya dos nenes de la Segarra per risc d'ablació

L’Audiència de Lleida fixa que per viatjar a l’estranger necessiten un permís judicial fins que compleixin els 18 || Es tracta de dos menors de 2 i 9 anys

Imatge d’arxiu d’una protesta contra la violència cap a les dones a Lleida.

Imatge d’arxiu d’una protesta contra la violència cap a les dones a Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’Audiència de Lleida ha determinat que dos nenes de 2 i 9 anys de la Segarra no podran abandonar l’Estat sense permís judicial fins que compleixin la majoria d’edat, davant el risc que pateixin una ablació. Una decisió que el tribunal pren després que es detectés que les dos podrien ser víctimes d’aquesta pràctica davant l’imminent viatge dels seus pares a Mali, el seu país d’origen.

Els progenitors van recórrer aquesta decisió, que és permanent, a l’afirmar que s’havien compromès amb el Protocol d’Actuacions per Prevenir la Mutilació Genital Femenina. Tanmateix, els serveis socials, malgrat tancar l’expedient de risc, no van poder confirmar al cent per cent que la família no les sotmeti a una ablació per tractar-se d’una pràctica de la zona de procedència dels seus pares, havent-se practicat en les dones de la família d’origen. La veu d’alarma la va donar el col·legi d’una de les menors, davant d’un viatge imminent a Mali el març de l’any 2016.

Davant d’aquesta mesura cautelar, a la qual dóna suport la Fiscalia, els progenitors van presentar un recurs al·legant que rebutgen la pràctica de l’ablació. En la declaració, la mare de les nenes va assenyalar que a les seues germanes petites ja no les havien sotmès a aquesta pràctica i que s’han compromès per escrit a no fer-ho. Malgrat això, l’Audiència confirma les mesures cautelars, que seran permanents fins que les nenes compleixin els 18 anys.

Així mateix, adverteix els pares que la mutilació és un delicte greument sancionat i demana un informe sobre la salut física i emocional de les nenes.

LES CLAUS Una vintena de casos. El protocol de prevenció dels Mossos d’Esquadra ha evitat que una vintena de nenes siguin sotmeses a una ablació a Ponent des del 2008. En el primer trimestre d’aquest any, es va evitar un cas al Segrià. Risc. La xifra de menors immigrants amb risc de patir una ablació a Lleida ha augmentat un 40% en quatre anys, segons un estudi de la UAB i la Fundació Wassu. Hi hauria més de vuit-centes nenes en risc a Ponent, segons el mapa de l’MGF del 2012.

tracking