SEGRE

MEDI AMBIENT DEJECCIONS RAMADERES

Aparcaran la nova Tracjusa si la planta tancada torna a tenir primes

Després que el Suprem hagi derogat la norma que li impedia de cobrar-les

Imatge recent de les instal·lacions de la planta de purins de Tracjusa.

Imatge recent de les instal·lacions de la planta de purins de Tracjusa.R. R.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El projecte per obtenir gas d’escombraries urbanes a la planta de purins de Tracjusa quedarà aparcat si l’antiga instal·lació de Juneda pot tornar a funcionar amb gas natural, la mateixa tecnologia que feia servir quan va tancar el 2014. Així ho va afirmar l’associació de ramaders GAP, propietària d’aquesta instal·lació. L’entitat va explicar que el Tribunal Suprem ha obert la porta a aquesta possibilitat, al derogar el límit de 15 anys d’antiguitat que impedia a aquesta planta cobrar les primes que necessita per ser econòmicament viable (vegeu SEGRE de dijous). Tanmateix, la decisió dependrà de quant tardarà el Govern a acatar aquesta decisió judicial i en quines condicions restablirà les retribucions per generar electricitat.

El president de GAP, Eduard Cau, va afirmar que “no tindria gaire sentit invertir sis milions en la nova Tracjusa si la planta pot tornar a tractar purins amb el sistema actual”. Després de la sentència del Suprem, Tracjusa podria rebre primes fins al 2026, mentre que la planta ja en funcionament de Vag prolongaria la vida útil fins al 2029. Tanmateix, Cau va puntualitzar que “caldrà veure com actua el Govern”. En aquest sentit va recordar que, després de la retallada a les primes que va tancar totes les plantes d’assecatge de purins d’Espanya el 2014, el ministeri d’Energia “va tardar un any” a aplicar la sentència del Suprem que va obligar a restablir-les el 2016 i, quan a la fi ho va fer l’estiu passat, “va modificar la normativa per limitar-les a 15 anys”. A l’espera de la nova ordre ministerial, va apuntar, seguirà endavant la tramitació de la Nova Tracjusa. Cal recordar que aquest projecte ha xocat amb l’oposició d’una plataforma veïnal i d’ERC.

Demanen reduir tràmits i costos amb el nou decret de purins Unió de Pagesos (UP) va presentar ahir a Juneda les al·legacions al nou decret sobre la gestió dels purins. El sindicat planteja reduir tràmits i costos per als ramaders, amb propostes com limitar l’obligació de controlar amb dispositius GPS l’aplicació de dejeccions en els cultius. D’altra banda, Ipcena es va manifestar ahir davant de la conselleria d’Agricultura a Barcelona per protestar contra el nou decret sobre purins, al considerar que “afavoreix el sector industrial porcí”.

tracking