SEGRE

AGRICULTURA REGADIU

El Segarra-Garrigues experimenta amb cultius de bròcoli i safrà

En finques demostratives de 16 hectàrees i 4.000 metres quadrats || En el primer cas, la producció es ven a una firma de Navarra i confien arribar a les 150 ha

Recol·lecció de bròcoli aquestes setmanes, que requereix fer tres passades de forma manual.

Recol·lecció de bròcoli aquestes setmanes, que requereix fer tres passades de forma manual.ASG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Aigües Segarra-Garrigues (ASG), la concessionària del canal, ha iniciat aquest any nous experiments a les seues finques demostratives de l’àrea regable amb bròcoli i safrà per oferir-los com a nous cultius.

Després d’arribar a un acord de col·laboració amb l’empresa Congelados de Navarra, aquest any ASG i dos agricultors han plantat unes setze hectàrees de bròcoli als sectors 2 i 3 del Segarra-Garrigues i a la zona de Juneda. A falta d’acabar la primera collita, el responsable de Desenvolupament del Regadiu d’ASG, Xavier Petit, va destacar que “el principal avantatge de conrear bròcoli és que és un producte de cicle curt, uns tres mesos i mig, de manera que pot complementar-se amb un segon cultiu d’hivern”. Va afegir que “el fet que en els mesos de màxima calor la finca no estigui ocupada per cap cultiu, permet a l’agricultor tenir dos collites anuals amb un consum d’aigua inferior”. També va assegurar que Congelados de Navarra garanteix la compra i ofereix transferència tecnològica. Entre els inconvenients, “requereix una inversió en maquinària específica i implica molt personal ja que les plantes de bròcoli han de recollir-se manualment en tres passades”. Per donar a conèixer el bròcoli, dimarts tindrà lloc a Artesa de Segre una visita tècnica a una finca experimental. L’objectiu és “arribar a la 150 hectàrees en dos anys”.

Quant al safrà, és “un bon cultiu complementari per a la renda familiar”. Requereix un gran esforç puntualment ja que “necessita molta mà d’obra les tres setmanes de floració”. També va dir que “hi ha poques plantacions de safrà en reg i amb aquesta finca demostrativa volem analitzar com es comporta, assessorats en aquest cas per la Cooperativa Safrà de les Garrigues, i veure si amb una mica d’aigua per aspersió, que deixa els primers centímetres del sòl més tous, la flor creix i surt a la superfície sense estrès”.

La finca demostrativa de safrà es troba a la localitat de Castelldans i ocupa uns 4.000 metres quadrats. ASG va iniciar les finques demostratives l’any 2012 i des d’aleshores té setanta hectàrees distribuïdes en diferents sectors del canal en les quals proven diferents cultius per analitzar-ne la rendibilitat.

Recol·lecció de bròcoli aquestes setmanes, que requereix fer tres passades de forma manual.

Recol·lecció de bròcoli aquestes setmanes, que requereix fer tres passades de forma manual.ASG

tracking