SEGRE

URBANISME LITIGI

El TSJC anul·la la normativa urbanística que va permetre l'ampliació de Puleva a Golmés

Qualifica els canvis en la planificació municipal com a “urbanisme a la carta” i rebutja que servissin a l’“interès social” || En tres sentències que no són fermes i que recorreran l’ajuntament i l’empresa

El restaurant Resquitx de Golmés i el complex de Puleva, al fons.

El restaurant Resquitx de Golmés i el complex de Puleva, al fons.JOAN GÓMEZ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha anul·lat la normativa urbanística que va permetre al grup Lactalis Puleva ampliar la planta a Golmés. Ho ha fet en tres sentències que qualifiquen com a “urbanisme a la carta” els canvis en la planificació municipal que van aprovar l’ajuntament i la Generalitat l’any 2012. En aquestes, els magistrats rebutgen que aquestes modificacions estiguessin justificades per l’“interès social” del projecte, tal com van valorar les dos administracions. Aquestes decisions, de l’octubre passat, estimen parcialment recursos de particulars, un establiment i de l’empresa propietària del restaurant Resquitx. Encara no són ferms i tant el consistori com l’empresa els recorreran.

Les sentències anul·len l’acord de la comissió d’Urbanisme de Lleida que, l’abril del 2012, va modificar la planificació urbanística de Golmés per qualificar com a sòl industrial els terrenys fins llavors residencials on Puleva projectava la seua ampliació. L’expedient al·legava que era necessari per “evitar la deslocalització” de la planta, i afegia que les noves instal·lacions crearien llocs de treball i beneficiarien el conjunt de la ciutadania.

El TSJC, per la seua part, creu que el canvi “no obeeix a raons d’utilitat pública o interès local, sinó a satisfer meres expectatives privades” i aprecia “arbitrarietat i desviació de poder”. Així, assenyala que es van permetre a Puleva “uns paràmetres edificatoris molt superiors als d’altres sòls industrials”, la qual cosa va incloure destinar a “ús industrial privat” sòl que la planificació anterior reservava per a un vial. Destaca que no s’imposés a l’empresa “cap cessió a canvi de l’importantíssim aprofitament que se li va atorgar”, i el qualifica com un “greu perjudici per a la comunitat”.

Els terrenys per ampliar la planta van passar a ser un polígon de sòl urbà consolidat, una cosa que “no té justificació” per al TSJC, que assenyala que l’empresa va quedar “eximida de complir les obligacions urbanístiques, amb un indegut desplaçament de zones verdes a un altre polígon”. Finalment, les sentències assenyalen que el canvi en la planificació va contravenir el pla territorial de Ponent.

Les decisions desestimen els aspectes dels recursos que incideixen en l’impacte paisatgístic de la planta i en l’augment de vehicles al seu entorn. Els advocats Eduard García i Carles Roigé, de Grup RiL i que representen el restaurant Resquitx, no descarten recórrer per aquesta raó i creuen necessari “reflexionar sobre com restablir la legalitat” en aquest cas. També podran recórrer els advocats Santi Mas i Rafael Entrena, que representen els demandants particulars.

Ampliació amb la por del tancament i la deslocalització La planta de Puleva a Golmés té una plantilla mitjana de 155 treballadors i rep la producció de llet de més de 200 ramaders de tot Catalunya. L’ampliació va incloure un gran magatzem robotitzat i es va portar a terme en el marc d’una reestructuració de les instal·lacions de Lactalis Puleva, que va suposar el tancament d’algunes d’aquestes i l’especialització d’altres. L’expedient urbanístic apuntava el 2012 que ampliar el complex del Pla era necessari per evitar el risc de “deslocalització”.

tracking