SEGRE

ESQUÍ NÒRDIC

Uns 170 llocs de treball i cinc refugis de muntanya, pendents de l'esquí nòrdic

Les set estacions d’esquí nòrdic estan pendents que nevi per obrir i posar en marxa els cinc refugis de muntanya que en depenen. Així s’asseguraran uns cent setanta llocs de treball vinculats a aquest sector. A més, generen una riquesa en el territori estimada en uns 7 milions d’euros i l’any passat van rebre 69.000 visitants.

Obres per a una nova captació d’aigua per produir neu a Lles de Cerdanya, en una zona davant del refugi de muntanya.

Obres per a una nova captació d’aigua per produir neu a Lles de Cerdanya, en una zona davant del refugi de muntanya.CYNTHIA SANS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’esquí nòrdic és un motor per a l’economia del Pirineu. La contribució de les estacions en la dinamització de les comarques de muntanya és vital i, si no fos per aquestes, el volum de turistes durant la temporada d’hivern seria molt inferior a les xifres actuals. La temporada 2016-2017 es van fregar els 69.000 visitants. L’economia d’aquestes comarques durant l’hivern depèn de la neu. L’ocupació a les pistes, restaurants, refugis, hotels i cases rurals està vinculada directament o indirecta a la neu que ha caigut a la muntanya.

Les set estacions de nòrdic de les comarques de l’Alt Urgell, la Cerdanya i el Pallars Sobirà (Sant Joan de l’Erm, Tuixent-la Vansa, Lles de Cerdanya, Aransa, Guils Fontanera, Tavascan i Virós-Vall Ferrera), agrupades sota la Mancomunitat per a la Promoció de l’Esquí Nòrdic, i els cinc refugis que es reparteixen pel territori (Sant Joan de l’Erm, Tuixent-la Vansa, Lles, Tavascan i Virós-Vall Ferrera) generen fins a cent setanta llocs de treball equivalents a temps complet, i totes aquestes persones depenen del fet que la temporada de neu sigui bona per treballar a l’hivern.

Tres dels set complexos d’esquí nòrdic tenen canons de neu, però encara no poden produir-ne

Són els treballadors que tenen contractats entre els restaurants de les estacions, els refugis, les escoles d’esquí i lloguer de material, entre d’altres. Segons assenyalen xifres del sector de l’esquí nòrdic o de fons, l’impacte econòmic total per a les comarques de muntanya que genera l’activitat en una “temporada bona” com la del 2016-2017 gira al voltant dels 7 milions d’euros.

Aposta per les instal·lacions

Imma Obiols, portaveu de la marca Tot Nòrdic, que engloba les set estacions esmentades, destaca la importància d’“apostar” per aquestes instal·lacions com a eina per “fixar població” i “crear riquesa”. Aquestes xifres donen sentit, indica, a la importància de continuar apostant, millorant i promocionant aquests camps de neu. És en aquest sentit, el d’apostar per l’esquí de fons, que el departament de Territori de la Generalitat va anunciar el mes de setembre passat una nova línia d’ajuts destinats a la millora de les infraestructures de les estacions d’esquí nòrdic. Es tracta d’una línia de 100.000 euros anuals que rebrà cada complex per tal de realitzar millores inicialment en els refugis i que, en edicions posteriors, es podran utilitzar per adequar la resta de les infraestructures.

Pel que fa a la data d’obertura de les estacions de nòrdic, Obiols va recordar que la temporada 2016-2017 va començar el 27 de novembre “de manera totalment excepcional”, i que l’objectiu dels camps de neu és “poder obrir per Nadal”, sempre que la neu ho permeti. D’aquests set complexos, tres (Lles, Aransa i Sant Joan de l’Erm) poden produir neu artificial a les zones baixes de l’estació, a pesar que ahir cap havia començat a fer-ho.

A Lles, ultimen les obres per construir una nova captació d’aigua per poder produir neu artificial amb l’ajuda d’un canó mòbil que contracta a una empresa externa. La intenció és començar la producció a partir d’aquesta setmana.

Baqueira ja funciona al 50% i el Pallars torna a fabricar neu L’estació aranesa de Baqueira, que va estrenar la temporada la setmana passada gràcies a les primeres nevades i a les baixes temperatures, ja compta des del cap de setmana amb un 50% de les instal·lacions obertes i el preu del forfet és l’habitual (51,5 euros), després d’haver estat una setmana rebaixat. L’estació compta amb fins a 20 centímetres de neu a la cota 1.800 i 50 centímetres a la cota 2.500. L’estació ja ofereix uns 75 quilòmetres esquiables i tindrà en els pròxims dies 31 remuntadors i 49 pistes oberts, informa Manu Moga. D’altra banda, les estacions del Pallars que depenen d’FGC han pogut fabricar neu durant el cap de setmana gràcies a la caiguda de les temperatures, que han deixat els termòmetres en 5 i 6 graus negatius. Espot Esquí i Port Ainé mantenen la previsió d’obrir les estacions divendres vinent, dia 1.

tracking