SEGRE

MEDI AMBIENT DEJECCIONS RAMADERES

Acord per al compostatge a Alcarràs després d'anys de disputa entre ramaders i pagesos

Els promotors pacten garanties addicionals amb els agricultors per evitar contaminació de les aigües || La planta obté la llicència municipal i la construcció podrà iniciar-se a començaments del 2018

Imatge d’arxiu de la planta d’assecatge de purins d’Alcarràs, tancada des del 2014.

Imatge d’arxiu de la planta d’assecatge de purins d’Alcarràs, tancada des del 2014.ÒSCAR MIRÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’agrupació de ramaders d’Alcarràs i la comunitat de regants de Vallmanya han arribat a un acord per a la construcció de la planta de compostatge que ha estat objecte de disputa entre una part i l’altra des de fa una dècada. Els primers la van impulsar com una solució per donar sortida a excedents de purins i fems de les seues explotacions; els agricultors, per la seua part, qüestionaven la ubicació triada a Vallmanya i temien que les dejeccions es filtressin al subsòl i provoquessin contaminació de les aigües subterrànies.

L’acord estableix que els ramaders hauran d’obtenir un aval de 150.000 euros a tall de fiança per fer front a qualsevol actuació necessària en la planta o a qualsevol perjudici que pugui derivar-se de la seua activitat. Així mateix, una comissió amb membres de l’agrupació de ramaders, de la comunitat de regants i representació de l’ajuntament s’haurà de reunir periòdicament per verificar-ne el bon funcionament una vegada estigui en marxa. Així ho van confirmar fonts d’una i altra part, després de mesos de negociacions per evitar que els contraris a aquesta instal·lació recorreguessin als tribunals per intentar frenar-la.

Un aval de 150.000 euros cobrirà contingències i una comissió vetllarà perquè la planta funcioni sense errors

Els promotors han obtingut ja la llicència municipal d’obres per a la planta de compostatge i hauran de redactar ara el projecte executiu de la planta, segons va explicar l’alcalde, Miquel Serra, en el ple celebrat aquesta setmana. L’agrupació de ramaders confia a poder iniciar els treballs a començaments del 2018. Val a recordar que ha obtingut ja el vistiplau ambiental de la Generalitat i l’aprovació d’Urbanisme.

El projecte de la planta de compostatge d’Alcarràs es remunta al 2004. Va passar anys en suspens fins al 2014, quan el sector ramader d’Alcarràs va patir revessos que el van obligar a reformular la gestió de les dejeccions. D’una banda, el tancament de la planta d’assecatge de purins per les retallades de l’Estat que van clausurar totes les instal·lacions d’aquest tipus a Lleida. De l’altra, la constatació per part del departament d’Agricultura que el 15% dels plans de gestió de dejeccions a Catalunya compartien terres de cultiu on aplicar-les, cosa que suposa risc d’abocaments excessius i va obligar a corrregir els que compartien els mateixos terrenys. L’agrupació considera la planta de compostatge com una peça clau per a una correcta gestió de les dejeccions sense haver de reduir la cabanya a les seues explotacions.

tracking