SEGRE

MUNICIPIS RECONEIXEMENTS

Cervera nomenarà Duran i Sanpere fill predilecte

El seu nom està present en la cultura de la ciutat i la comarca

Agustí Duran i Sanpere.

Agustí Duran i Sanpere.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Cervera nomenarà fill predilecte a títol pòstum el prohom Agustí Duran i Sanpere (1887-1975). Segons l’alcalde, Ramon Royes, “el seu nom està present en tota l’activitat cultural de la capital de la Segarra i la ciutat hi té un deute molt gran”, i va explicar que ja compta amb la conformitat de la família. L’acte tindrà lloc en un ple, que encara s’ha de determinar, durant el mes de gener.

Si bé Duran i Sanpere va treballar a Barcelona com a responsable de l’arxiu municipal (on també va ser fundador del Museu de Barcelona i president de l’Acadèmia de les Bones Lletres, de l’Institut d’Estudis Catalans i de l’Acadèmia de Belles Arts de Sant Jordi), a Cervera va fundar el museu, l’arxiu comarcal, va escriure el llibre d’història de la ciutat i, sobretot, va crear una escola d’historiadors que segueix molt present a la capital de la Segarra. La seua casa és avui el museu de la ciutat, i bona part d’aquest són aportacions realitzades (en molts casos, salvades) per Duran i Sanpere, com l’estela de Preixana o l’arquer de la Valltorta, aquest últim avui cedit a la localitat d’origen, Tírig, al Maestrat. El seu treball va tenir una tal magnitud, que a l’arxiu comarcal poden trobar-se estudis històrics de qualsevol racó de la Segarra i part de l’Urgell. La seua presència i autoritat era tan important, que està present en tots els esdeveniments històrics de la ciutat, i fins i tot va ser fa cent anys el fundador i president del primer equip de futbol.

Val a recordar que Cervera ha atorgat el títol de fill predilecte al polític Josep Benet (1991), al poeta Jaume Ferran (2001) i a Marc Màrquez (2014). També la filla de Duran i Sanpere, Eulàlia, n’és filla adoptiva des del 1994.

tracking