SEGRE

REGADIUS SEQUERA

La falta de pluges asseca els pantans de Lleida i ja

L’escassetat de precipitacions durant la tardor ha fet que estiguin a menys de la meitat de la capacitat || Els regants esperen neu i un canvi a la primavera

Oliana, al Segre, està en l’actualitat per sota de la capacitat mitjana d’emmagatzematge.

Oliana, al Segre, està en l’actualitat per sota de la capacitat mitjana d’emmagatzematge.JORDI ODÉN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La sequera dels últims mesos està reduint considerablement les reserves dels pantans que proveeixen Lleida, que es troben a la meitat o menys de la capacitat. Les comunitats de regants ja han mostrat preocupació per la falta de pluges aquesta tardor i només confien en les nevades de l’hivern, les precipitacions de la primavera i un desglaç gradual, “si no volem trobar-nos una situació crítica a l’estiu”, van coincidir tant el president del Canal d’Aragó i Catalunya, José Luis Pérez, com el de Pinyana, Ramon Piqué. Tal com estan les reserves, caldran pluges copioses que, per ara, no estan previstes. En l’actualitat, Oliana i Rialb, els embassaments a la conca del Segre que subministren el canal d’Urgell i el Segarra-Garrigues, estan al 45% i 48%, respectivament, i Barasona, que proveeix l’Aragó i Catalunya, es troba al 35,7% amb tan sols 30 hectòmetres cúbics emmagatzemats. A la Noguera Ribagorçana, els pantans del qual depenen l’Aragó i Catalunya, el canal de Pinyana i l’Algerri-Balaguer, estan en la mateixa situació. Escales, al 41%; Canelles, al 51%, i Santa Anna, al 59%. Tant Piqué com Pérez van remarcar que s’ha d’anar pensant en la racionalització de l’aigua per no tenir problemes a partir del març, que és quan comença la campanya de regadiu. Pérez va puntualitzar que la setmana passada es va haver de donar aigua a diverses finques per garantir que el cereal creixi, ja que “la pluja de tardor no ha arribat”. Amb tot, aquest reg històric compta amb el pantà de San Salvador, que emmagatzema 80 hectòmetres cúbics i que ja ha salvat la campanya els dos últims anys. Per la seua banda, el president del Canal d’Urgell, Ramon Carné, va indicar que, tot i que s’ha d’estar a l’expectativa, la situació encara no és crítica, a pesar que els embassaments del Segre es troben per sota de la mitjana.

Molt més greu és als embassaments del marge dret de l’Ebre i els sistemes en aquest riu, molts al 20 per cent de la capacitat. La Confederació Hidrogràfica de l’Ebre ja ha convocat una reunió amb ajuntaments i proveïments de la conca aquest dilluns 11 per tal d’abordar plans de sequera.

Oliana, al Segre, està en l’actualitat per sota de la capacitat mitjana d’emmagatzematge.

Oliana, al Segre, està en l’actualitat per sota de la capacitat mitjana d’emmagatzematge.JORDI ODÉN

tracking