SEGRE

CARRETERES RECLAMACIONS

Aran demana veto total de camions a l’N-230 en festiu i cap de setmana

A causa de l’augment anual, que és un risc sobretot durant la temporada d’esquí i l’estiu || La mitjana actual és de 3.400 vehicles diaris, més de 600 de pesants

Un camió bolcat a l’altura de Sopeira, a l’N-230, el dia 27 de novembre.

Un camió bolcat a l’altura de Sopeira, a l’N-230, el dia 27 de novembre.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Aran vol que s’elimini el trànsit de camions durant els caps de setmana i festius a l’N-230 no només en els gairebé 40 quilòmetres del tram aranès (del túnel de Vielha a la frontera francesa), sinó també des d’Alfarràs fins a Canejan. Segons va explicar el síndic, Carlos Barrera, l’elevat nombre de vehicles que circula per aquesta via multiplica la sinistralitat (aquest any ja s’han registrat cinc accidents mortals, vint-i-cinc des del 2009), molt més durant la temporada d’esquí del desembre a Setmana Santa i els mesos de juliol i agost.

Per ara, i des de fa uns quinze anys, el ministeri de Foment només estipula unes hores de tancament els divendres, de 07.00 a 10.00, en sentit França; els dissabtes, de 08.00 a 12.00, i els diumenges i festius, de 16.00 a 20.00, en tots dos sentits, tant a l’hivern com a l’estiu, només al tram de l’N-230 de la Val d’Aran, una cosa totalment insuficient, segons Barrera. El síndic vol que es prenguin les mateixes mesures que al País Basc o França, on són molt més restrictius. De fet, a l’altre costat de la frontera, a Saint-Béat, el pas de camions està vetat des de les deu de la nit fins a les sis del matí. Barrera va remarcar que “és inconcebible que els esquiadors que baixen per l’N-230 diumenge es creuin desenes de camions que pugen cap a la frontera”. Aconseguir aquest repte suposaria crear un front comú amb Aragó, ja que l’N-230 transcorre pel límit entre Lleida i Osca.

Entre el 2009 i aquest any, s’han registrat 25 accidents mortals, dels quals cinc han estat el 2017

Aquesta mesura s’afegeix a les obres de millora que Aran proposa per a la carretera nacional entre Areny i la boca sud del túnel del Vielha que preveu un tercer carril en vuit trams i viaductes a Escales (vegeu SEGRE del 10 de novembre).

Regular la circulació és vital en una via en la qual el nombre de vehicles creix cada any. Així doncs, segons els estudis del mateix ministeri de Foment, el nombre de vehicles lleugers va créixer entre el 1995 i el 2006, va tenir un lleuger descens entre el 2006 i el 2011, i des del 2011 ha tingut un augment gradual. Així, la mesura de vehicles que circulen per l’N-230 és de 3.300 a 3.400 al dia, dels quals entre 500 i 700 són camions. Pel que fa al trànsit pesant, els informes xifren en 380 la mitjana el 2011, que va arribar als 550 el 2015 i que ja l’any passat va ser de 600. Aquesta trajectòria preocupa el Conselh Generau, ja que, en cas que se segueixi aquesta mateixa tònica, s’espera que la mitjana el 2018 i el 2019 sigui de 650 i arribi a assolir els 750, una xifra que ara únicament es registra en dates punta i que passaria a ser l’habitual.

Deu anys més segurs després de l’obertura del nou túnel de VielhaL’obertura del nou túnel de Vielha, de la qual es van complir deu anys dimarts passat, ha fet més segur aquest pas subterrani. L’antic, inaugurat per Alfons XIII l’any 1948, només comptava amb dos carrils en tots dos sentits i durant la seua història s’hi van registrar innombrables despreniments. Era perillós i els cinc quilòmetres, claustrofòbics, segons els alcaldes del territori, de forma que la construcció d’un nou túnel era una necessitat per als veïns de la vall i per als transportistes. “Vam aconseguir un tercer carril després de moltes polèmiques (en té un de Lleida Vielha i dos de Vielha a Lleida), malgrat que l’evolució del trànsit ens confirma que n’hauria d’haver tingut quatre. Amb tot, ha estat una gran aportació per al desenvolupament del la Val”, va explicar en aquest sentit el síndic, Carlos Barrera. S’ha de tenir en compte que hi ha molts veïns de comarques limítrofes, com ara l’Alta Ribagorça, que travessen el túnel cada dia perquè treballen a la Val. Per a aquestes persones ha estat un veritable avenç en seguretat, igual que per al sector del transport. Queda pendent el tram de la boca nord a la frontera francesa, una veritable trava per als que han de fer aquest trajecte de manera freqüent i per al qual s’han reivindicat reformes constantment.

tracking