SEGRE

MUNICIPIS PATRIMONI

Protecció per salvaguardar el forn de pa des Bòrdes

El Conselh Generau el declara Bé Cultural i estudia rehabilitar-lo

Imatge de l’estat actual de l’antic forn de pa des Bòrdes.

Imatge de l’estat actual de l’antic forn de pa des Bòrdes.CONSELH GENERAU D’ARAN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El ple del Conselh Generau d’Aran del passat 27 de novembre va declarar l’antic forn de pa des Bordès com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL). Es tracta d’un edifici únic per la volumetria i per les formes i tècniques de construcció tradicionals i singulars. A pesar de les condicions ruïnoses actuals de l’edifici, la intenció del Conselh és preservar aquests valors.

Els responsables i tècnics de patrimoni del Conselh decidiran de quina manera s’ha d’actuar per a la possible rehabilitació del forn seguint el que es disposa a la llei de Patrimoni Cultural.

A la Val d’Aran, així com en altres zones rurals i de muntanya, l’elaboració domèstica del pa es va mantenir fins a dates molt recents, però a Aran també hi havia un clar predomini dels forns privats a les façanes de nombroses cases, amb una estructura generalment semicircular i a la planta baixa, que constituïen un element característic de l’arquitectura tradicional.

L’antic forn de pa des Bòrdes va ser construït al voltant dels anys vint del segle XX per Hipólito Socasau, veí del poble, i el negoci es va mantenir entre els membres de la família fins als anys seixanta.

tracking