SEGRE

ENTITATS MUTILACIÓ GENITAL

Insten a

Hi ha més de 2.700 dones en risc a Lleida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un total de 2.779 dones que viuen a Lleida procedeixen de països en què la mutilació genital encara és una pràctica habitual. De fet, la capital del Segrià és la segona ciutat de Catalunya amb població femenina en risc d’ablació, només al darrere de Barcelona. Es tracta de xifres de la Fundació Wassu-UAB, que elabora el Mapa de Mutilació Genital femenina, com ja va publicar SEGRE.

Aquesta entitat assenyala que el protocol de prevenció de l’ablació de la Generalitat no funciona, perquè se salta els primers nivells d’atenció (sanitat, col·legis i serveis socials) i es deixa la prevenció als Mossos d’Esquadra, que en teoria formen part del nivell 4 del protocol. Un model, diuen, que no eviten l’ablació a llarg termini, ja que no és possible “controlar” els viatges de més de 300 nenes només a Lleida i 6.000 a tot Catalunya.

La Fundació Wassu diu que retirar el passaport, com ha passat a la Segarra, és l’última opció

Sobre aquesta qüestió, Aina Mangas, infermera, antropòloga i membre del Grup Interdisciplinari per a la Prevenció i l’Estudi de Pràctiques Tradicionals Perjudicials, que és el centre d’investigació de l’observatori que allotja la Fundació Wassu a Espanya, assenyala a aquest diari que l’acció punitiva discrimina aquest col·lectiu i afavoreix la clandestinitat.

Recentment, l’Audiència de Lleida va retirar el passaport a dos nenes veïnes de la Segarra davant del risc que fossin trasllades a Mali i sotmeses a la mutilació genital. En aquest sentit, Mangas afirma que la retirada del passaport a menors d’origen subsaharià hauria de ser l’última mesura a aplicar en el protocol contra l’ablació i que s’hauria d’apostar per més formació dels professionals que estan en contacte amb les famílies per prevenir i empoderar la població a abandonar aquesta pràctica.

tracking