SEGRE

MUNICIPIS CONFLICTE TERRITORIAL

La Baronia i Coll de Nargó es disputen un salt turístic a cavall dels dos termes

La Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat dóna la raó al municipi de la Noguera, que s’atribueix l’anomenat Forat de Bulí || L’ajuntament de l’Alt Urgell rebutja la decisió, que no és vinculant

L’enclavament natural conegut com a Forat del Bulí, que cada any és visitat per centenars d’aficionats.

L’enclavament natural conegut com a Forat del Bulí, que cada any és visitat per centenars d’aficionats.CONSORCI SEGRE-RIALB

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Forat de Bulí, un salt d’aigua del riu Rialb utilitzat per a la pràctica del barranquisme i l’espeleologia per centenars d’aficionats cada any, s’ha convertit en un enclavament discutit entre els municipis de la Baronia de Rialb (Noguera) i Coll de Nargó (Alt Urgell). Els ajuntaments de tots dos l’inclouen dins el seu terme municipal. Els dos consistoris assenyalen que la controvèrsia va nàixer en el marc de la delimitació de municipis de Catalunya impulsada per la Generalitat el 2009. La Comissió Jurídica Assessora va emetre un dictamen al novembre donant la raó a la Baronia en la seua proposta de delimitació municipal en una resolució instada per la conselleria de Governació que, encara que no és vinculant, sol coincidir amb la decisió final de la Generalitat.

L’alcalde de Coll de Nargó, Martí Riera, va explicar que esperen la resolució de Governació després que el consistori de l’Alt Urgell hagi presentat al·legacions al dictamen de la comissió. “Hi ha unes fites antigues que ens fan creure que el limiti territorial és el que està descrit a l’Institut Cartogràfic, no el que defensa la Baronia de Rialb”, va dir Riera. No obstant, va assegurar que l’accés a aquest salt turístic i al riu Rialb és més accessible per la Baronia de Rialb.

El consistori de Coll de Nargó no descarta obrir un procés judicial per defensar la seua posició

“Ja hem al·legat en diverses ocasions, encara que crec que fonts històriques seran decisives en aquest conflicte, fins i tot els tribunals, ja que la joia de la corona és el salt que està al nucli de la Gavarra que és de Coll de Nargó”, va dir. Segons l’alcalde de Coll, que el salt pertanyi a la Baronia els pot perjudicar si el seu consistori creés una ordenança sobre aquest enclavament natural per regular-ne l’explotació.

Per la seua part, l’alcalde de la Baronia, Antoni Reig, va defensar que històricament el Forat de Bulí ha pertangut al seu municipi i a finques particulars de la Baronia (les finques Cots i Carreu). Reig també va defensar que l’aigua brolla dins de la comarca de la Noguera. Va afegir que la línia del terme defensada pel consistori és la descrita a l’acta de delimitació del 1972 consentida pels dos ajuntaments, i que segueix el torrent de la Gavarra fins a la intersecció del riu Rialb. Reig va assegurar que el consistori no explota el salt, sinó que han estat les empreses de la Noguera i l’Alt Urgell les que han organitzat activitats a la zona ateses la seua espectacularitat i la seua bellesa. També va apuntar la possibilitat que el salt podria pertànyer a la CHE.

Enclavament del riu Rialb que atreu milers de visitants El Forat de Bulí és una obertura estreta del riu Rialb situada a la serra d’Aubenç. Es tracta de solcs molt estrets en els quals el desnivell de les parets supera els dos-cents metres. L’aigua del riu es filtra per la pedra i no reapareix fins al congost de Bulí, enclavada a la zona més salvatge d’aquesta afrau. El lloc és visitat cada any per més de 1.200 aficionats al barranquisme.

tracking