SEGRE

INFRAESTRUCTURES FINANÇAMENT

Hisenda veta el crèdit per al rescat de l'Eix Transversal

Rebutja atorgar a la Generalitat 600 milions del Fons de Liquiditat Autonòmica || El Govern preveia estalviar 250 milions

Imatge d’arxiu de l’Eix Transversal.

Imatge d’arxiu de l’Eix Transversal.X. SANTESMASSES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Generalitat no disposarà de crèdit del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) per rescatar la concessió de l’Eix Transversal (C-25), en mans de Cedinsa i pel qual paga un peatge a l’ombra en funció del nombre de vehicles que circulen per aquesta via desdoblada entre Cervera i Caldes de Malavella. El ministeri d’Hisenda no s’ha pronunciat sobre aquesta sol·licitud des del mes de juny passat i, encara que el termini expira el 31 de desembre, l’Administració catalana ja dóna per descartada l’operació, valorada en uns 600 milions d’euros.

La concessionària de l’Eix Transversal, que inclou a l’accionariat les constructores FCC, Copcisa, Comsa i Copisa, va ingressar cinquanta-set milions l’any passat, amb un benefici de dotze milions d’euros. D’aquesta xifra, la pràctica totalitat procedia del pagament del peatge a l’ombra per part de la Generalitat, que va destinar el 2016 un total de 160 milions al pagament de concessions de carreteres a Catalunya, segons va publicar ahir Expansión. Abans de la intervenció estatal en aplicació de l’article 155, el Govern esperava que el rescat suposés un estalvi d’uns 250 milions respecte a continuar pagant fins que la concessió expirés el 2040. El crèdit del FLA per al rescat de l’Eix Transversal es dóna ara per descartat, mesos després que, a l’ocubre, quedés desert el concurs que havia convocat la Generalitat per contractar assessors externs per a aquesta operació. Només una empresa va optar a aconseguir el contracte i l’oferta va quedar descartada, al no presentar la documentació requerida. L’objectiu de la Generalitat era revertir la concessió abans que finalitzi aquest mateix any, quan expira el termini per acollir-se als fons del Fons de Liquiditat Autonòmica.

La concessió de l’Eix a Cedinsa expira el 2040 i la Generalitat va pagar més de 50 milions l’any passat

Val a recordar que el Govern tripartit va recórrer a la fórmula del peatge a l’ombra per finançar el desdoblament de l’Eix i posar fi a l’elevada sinistralitat d’aquesta carretera. Els governs posteriors han considerat que això suposa una càrrega massa pesada en els pressupostos.

tracking