SEGRE

TRIBUNALS BALANÇ

Més de 900 denúncies per violència masclista a Lleida, un 12,7% més

Augmenten en els nou primers mesos de l’any respecte al 2016 || Els jutjats han emès 231 ordres de protecció, de les quals dos de cada deu són de menors

Una concentració contra la violència masclista a Lleida.

Una concentració contra la violència masclista a Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les denúncies per violència masclista segueixen a l’alça a les comarques de Ponent i l’últim any han augmentat un 12,7%. Segons les dades publicades per l’Observatori contra la Violència de Gènere del Consell General del Poder Judicial, els jutjats lleidatans han rebut un total de 919 denúncies de dones maltractades per les seues parelles o exparelles entre els mesos de gener i setembre d’aquest any. Això significa una mitjana de més de tres denúncies al dia i un augment del 12,7% respecte al mateix període de l’any passat, quan se’n van presentar 815. Només en el tercer trimestre de l’any, a la província de Lleida s’han comptabilitzat 345 denúncies, un 26 per cent més que entre els mesos de juliol i setembre.

Una altra de les dades significatives d’aquesta estadística és que només el 26 per cent de les dones que declaren ser víctimes de la violència masclista tenen alguna ordre o mesura de protecció. Fins al mes de setembre, els tribunals de Ponent havien dictat una ordre de protecció per a 231 dones, una xifra inferior a la de l’any passat malgrat que ara hi ha més denúncies. D’aquestes, dos de cada deu ordres de protecció són per a víctimes menors d’edat, amb un total de 28. A l’hora de presentar la denúncia, augmenten els casos en els quals és un familiar el que trasllada els fets a la policia i aquesta, al jutjat. En el tercer trimestre, onze procediments es van iniciar a Lleida a instàncies de la família de la víctima, quan en el mateix període de l’any passat no se’n va fer cap. Daltra banda, també hi ha més dones que s’acullen a la dispensa per no declarar contra l’agressor, amb vint-i-cinc casos entre el juliol i el setembre davant els divuit dels mateixos mesos del 2016. Pel que fa a l’acció de la justícia, es van jutjar 86 lleidatans per delictes de violència masclista, dels quals en van condemnar 84, de manera que la taxa s’eleva al 97,7%, una de les més altes de tot l’Estat. Només dos homes enjudiciats van acabar sent absolts.

El Poder Judicial demana evitar el “desemparament” al denunciar En el conjunt de l’Estat, les denúncies per violència masclista han augmentat un 15,7% fins a les 125.769 entre el gener i el setembre d’aquest any. En aquest sentit, la presidenta de l’Observatori contra la Violència Domèstica i de Gènere del Consell General del Poder Judicial, Ángeles Carmona, va dir que “assumir com una cosa normal aquesta xifra de la crueltat de la violència masclista és impossible”, a banda de criticar la falta de denúncies a instàncies de familiars de les víctimes. No obstant, Carmona va remarcar que “no hi ha impunitat” per als maltractadors, “com demostra l’augment de les condemnes”, i va reclamar que es potenciïn els recursos socials i assistencials perquè “cap dona senti desemparament i solitud en el díficil procés que s’obre després de la denúncia”.

tracking