SEGRE

METEOROLOGIA VISIBILITAT

Sis dies de boira deixen sense vols tres jornades l’aeroport d’Alguaire

L’escassa visibilitat complica el trànsit a l’AP-2 i a l’A-2 || Els pronòstics apunten que escamparà entre avui i demà amb l’entrada de borrasques

La densa boira instal·lada a Lleida des de fa sis dies impedia veure ahir la Seu Vella des de la Bordeta.

La densa boira instal·lada a Lleida des de fa sis dies impedia veure ahir la Seu Vella des de la Bordeta.EDGAR ALDANA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Sis dies consecutius de boira intensa des de dijous han complicat el trànsit a les carreteres de Lleida i han impedit els vols comercials durant tres jornades a l’aeroport d’Alguaire, on mitja dotzena de vols s’han desviat des d’aleshores a causa de la mala visibilitat. El turoperador britànic Neilson es va veure obligat a traslladar quatre avions procedents del Regne Unit a Reus dijous, mentre que els avions d’Air Nostrum procedents de Palma van haver d’aterrar a l’aeroport tarragoní divendres passat i al Prat diumenge.

Neilson té programats vols per avui a l’aeroport lleidatà, mentre que els pronòstics meteorològics apunten que la boira podria escampar entre avui i demà amb l’entrada de borrasques. Val a recordar que, durant la temporada d’hivern passada, Alguaire va perdre un total de catorze vols i uns 4.000 viatgers entre finals de desembre i principis de gener, durant un dels episodis de boira més llargs dels últims anys (vegeu el desglossament). Amb el sistema d’aterratge instrumental (ILS) que es fa servir actualment per facilitar les maniobres d’enlairament i aterratge quan hi ha escassa visibilitat no n’hi ha prou per evitar cancel·lacions en casos en què es donen condicions de boira densa.

La boira que es va instal·lar dijous passat al pla només va donar treva la tarda de dimecres passat, quan el sol va aparèixer a la tarda. El Servei Català del Trànsit advertia ahir sobre la falta de visibilitat a l’AP-2 al Segrià i en la totalitat del tram lleidatà de l’autovia A-2. En aquesta última, la boira va provocar dissabte col·lisions amb una trentena de vehicles implicats entre Golmés i Vila-sana, que es van saldar amb 19 ferits lleus i cues quilomètriques. El dispositiu per desviar vehicles de l’AP-2 a l’N-240 en moments de nul·la visibilitat no s’ha activat aquest hivern.

Un mes sense gairebé veure el sol l’hivern passatLes comarques del pla de Lleida van tenir un llarg episodi de boira l’hivern passat, que va començar al voltant d’aquestes dates i es va prolongar durant més d’un mes en què amb prou feines va poder veure’s la llum del sol durant uns quants dies. Tanmateix, aquest no va ser el pitjor episodi de boira de què es té constància. El físic Oleguer Vilella, de l’observatori meteorològic de Lleida, va recordar que el més llarg va tenir lloc entre desembre del 1988 i gener del 1989, quan la capa de boira va ocultar el sol durant un mes sencer sense interrupcions a les comarques del pla de Lleida. La boira es dóna en situacions d’anticicló i redueix la diferència entre temperatures màximes i mínimes. Tanmateix, la humitat ambiental per sobre del 95% accentua la sensació tèrmica de fred. La previsió de borrasques a partir d’avui obre la porta al fet que la visibilitat augmenti coincidint amb nous vols a l’aeroport lleidatà.

La densa boira instal·lada a Lleida des de fa sis dies impedia veure ahir la Seu Vella des de la Bordeta.

La densa boira instal·lada a Lleida des de fa sis dies impedia veure ahir la Seu Vella des de la Bordeta.EDGAR ALDANA

tracking