SEGRE

PREVENCIÓ BALANÇ

Tractament per a mig centenar de lleidatans per l'addicció a les drogues

Projecte Home Catalunya alerta d’un augment del policonsum, especialment de cocaïna i alcohol || Aquest any ha atès 28 persones al centre de Tremp

Presentació ahir del concert per recaptar fons per a l’ONG.

Presentació ahir del concert per recaptar fons per a l’ONG.PROJECTE HOME

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’ONG Projecte Home Catalunya ha atès aquest any als seus centres un total de 48 persones procedents de les comarques de Lleida per ser tractats de l’addicció a l’alcohol o les drogues. Concretament, pel Servei d’Atenció a les Addiccions a Tremp (l’únic de l’entitat a Lleida) han passat 28 persones.

En aquest servei, en el 43% dels casos els usuaris tenien dependència de l’alcohol, en el 37% problemes amb la cocaïna i en el 30% amb el cànnabis. Així mateix, aproximadament una de cada tres persones (el 28% dels atesos) tenen un problema de policonsum, és a dir, consum problemàtic amb dos o més substàncies alhora.

“Els usuaris són poc conscients dels riscos afegits d’abusar de diverses drogues”, diu l’ONG

Precisament, l’ONG va alertar ahir d’aquesta situació en xifres. D’una mostra de 1.300 persones entrevistades (fins al novembre del 2017), el 33,3% va reconèixer un consum problemàtic de dos o més substàncies amb la cocaïna com a principal droga (en el 85% dels casos).

L’entitat va alertar que “els usuaris atesos són poc conscients dels riscos afegits d’abusar de diverses drogues alhora”. Aquesta pràctica incrementa la gravetat i els riscos: més toxicitat, més sobredosi, desencadenament de més trastorns psiquiàtrics, pràctiques de risc davant de la falsa sensació de sobrietat, més resistència a demanar ajuda i més reincidència.

D’altra banda, Projecte Home, que aquest any ha atès 2.207 casos a Catalunya, va alertar ahir que cada vegada hi ha més casos d’usuaris que també són addictes al joc patològic (tradicional o les apostes per internet) i al sexe (chemsex o sexe químic), que es defineix com l’ús intencionat i intens de diverses drogues en contextos sexuals i que és un fenomen emergent en ciutats com Barcelona.

L’entitat va donar a conèixer ahir les dades de Catalunya durant la presentació del concert solidari que tindrà lloc el diumenge que ve, 7 de gener a l’Auditori de Barcelona i que servirà per recaptar fons.

Al seu torn, s’ha detectat que la gran majoria també abusen de les tecnologies, principalment del telèfon mòbil i els videojocs.

El cànnabis, principal font de consum entre els joves

El cànnabis és la principal font de consum entre els joves que requereixen atenció, segons Projecte Home. Concretament, el 81% dels adolescents i joves de 13 a 21 anys que acudeixen a aquesta ONG presenten un consum problemàtic de cànnabis, combinat amb tabac i alcohol.

tracking