SEGRE

REPORTATGE AEROPORTS

Alguaire, a la recerca d’alternatives

El primer avió a l’àrea d’estacionament de llarga durada és pràcticament l’únic avenç de l’aeroport en matèria d’activitat industrial el 2017 || En els gairebé vuit anys que fa que està en servei, propostes d’aquest tipus s’han truncat mentre altres iniciatives comencen a obrir-se camí

Alguaire, a la recerca d’alternatives

Alguaire, a la recerca d’alternativesLLEONARD DELSHAMS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Buscar alternatives als avions de passatgers a través d’activitat industrial és una de les prioritats de la Generalitat per a Alguaire. Tant els vols setmanals a Palma d’Air Nostrum com els de Menorca i Eivissa que opera aquesta companyia a l’estiu es concentren en caps de setmana. El mateix succeeix amb els que han programat per a aquest hivern Neilson des del Regne Unit i Quality Travel des de Suècia, mentre que Arkia ha cancel·lat els seus avions des d’Israel. Els ingressos de l’aeroport són molt inferiors als seus costos, amb un dèficit que s’atansa als 3 milions a l’any.

Tanmateix, la tasca d’atreure empreses ha demostrat ser complicada. Aeroports va declarar desert al setembre el concurs que va convocar el 2016 per impulsar activitats industrials a Alguaire. L’adjudicatari havia d’identificar oportunitats i establir contactes amb socis i clients potencials. El departament de Territori va explicar que el director de l’aeroport, Antoni Serra, ha assumit aquestes funcions. Dos anys abans, la primera i única convocatòria per construir hangars al recinte aeroportuari es va tancar sense ofertes. L’escassetat de vols va obrir inicialment la porta a utilitzar la pista per provar prototips de drons. Ho va fer l’empresa Singular Aircraft, però la decisió de l’Estat de prohibir-los en aeroports va truncar aquesta incipient activitat el 2015, mentre que la nova norma aprovada aquest mateix mes tampoc sembla afavorir-la (vegeu el desglossament). Davant d’aquests revessos, la formació de pilots comercials s’ha refermat aquest any a Alguaire mentre que les instal·lacions sense avions serveixen també com a escenari de rodatges i esdeveniments publicitaris.

La nova regulació amplia els usos d’aquests aparells teledirigits, però no sembla afavorir que tornin a provar-se a l’aeroport d’Alguaire com es va fer fins al 2015. Així ho van valorar operadors de drons i empresaris del sector consultats per aquest diari, que van indicar que el decret obre la porta al fet que sobrevolin àrees habitades (vegeu la pàgina 38) però manté importants restriccions pel que fa als recintes aeroportuaris i en el seu entorn.

Alguaire, a la recerca d’alternatives

Alguaire, a la recerca d’alternativesLLEONARD DELSHAMS

tracking