SEGRE

TRÀNSIT INFRACCIONS

Centenars de conductors reincidents en alcohol o droga podrien perdre el carnet

La Direcció General de Trànsit prepara una nova llei per reduir la sinistralitat a la carretera. Una de les mesures és endurir el càstig als conductors reincidents en el consum d’alcohol i drogues, que podrien perdre el carnet fins que compleixin tractament. Afectaria més de quatre-cents xòfers multats a Lleida els últims cinc anys.

Un control dels Mossos d’Esquadra el passat mes de novembre a la carretera d’Alcarràs.

Un control dels Mossos d’Esquadra el passat mes de novembre a la carretera d’Alcarràs.AITOR CARRERA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Més de 400 conductors lleidatans podrien perdre el carnet de conduir si la Direcció General de Trànsit (DGT) aprova aquest any, com té previst, una nova llei que castigarà més els reincidents en el consum d’alcohol i drogues al volant. Durant els últims cinc anys, un total de 419 conductors han estat sancionats a les carreteres de Ponent en més d’una ocasió per haver donat positiu en alcohol o substàncies estupefaents, segons les dades proporcionades pel Govern central en una pregunta parlamentària dels diputats del Grup Socialista Meritxell Batet, Pablo Bellido i María Aurora Flórez.

APUNTS

419 CONDUCTORS. Multats en més d’una ocasió per consum d’alcohol o drogues a Lleida des del 2013. 

  • Llei actual. Des del maig del 2014, als conductors reincidents que haurien estat sancionats per haver donat positiu en alcohol o drogues l’any immediatament anterior se’ls aplica una sanció de 1.000 euros i la retirada d’entre 4 a 6 punts del carnet. S’afegeix la possibilitat de retirada de carnet i ingrés a la presó segons els danys causats.
  • Sinistralitat. El 2016, el 46,2% dels conductors que van morir en accidents a Catalunya van donar positiu en consum d’alcohol, drogues o psicofàrmacs.

Aquests conductors reincidents es troben ara al punt de mira de la DGT, que estudia retirar-los el permís de conduir per sempre i sotmetre’ls a tractament si volen recuperar-lo. L’organisme que depèn del ministeri de l’Interior té previst presentar a finals d’aquest mes de gener la nova llei de Trànsit i Mobilitat Sostenible, en què s’endurirà el càstig a aquests conductors reincidents, davant de l’elevada sinistralitat i les exigències de les associacions de víctimes. Per això, la DGT ha decidit que els conductors reincidents en alcohol i drogues, és a dir, aquells que hagin comès dos o més infraccions d’aquest tipus en menys de dos anys, seran remesos a les autoritats sanitàries perquè avaluïn si tenen un problema d’abús o dependència d’aquestes substàncies abans de recuperar la vigència del carnet. Hauran de sotmetre’s a tractament i un professional mèdic determinarà si són aptes per tornar a conduir. Segons les dades de l’Executiu central, durant els últims cinc anys més de 7.700 conductors han estat sancionats de forma reiterada a tot Catalunya per consumir alcohol o drogues, amb Barcelona com la província que lidera aquest rànquing, amb 5.003 xòfers reincidents des de l’1 de gener del 2013.

La DGT planteja que s’avaluï aquests conductors sobre la seua dependència abans de recuperar el carnet

Més de 160 lleidatans van perdre el permís en sis mesos el 2017 Un total de 169 lleidatans van perdre la vigència del carnet de conduir durant els sis primers mesos del 2017, ja sigui per decisió judicial o per la via administrativa, segons ha informat el Govern central en resposta parlamentària registrada pel portaveu de Seguretat Viària del PSOE al Congrés, Pablo Bellido. Del document facilitat per l’Executiu de Mariano Rajoy es desprèn que en cinc casos la pèrdua de vigència del carnet va ser per decisió judicial, davant de l’acumulació de delictes contra la seguretat viària, per la qual cosa els conductors acaben perdent els dotze punts del permís. Es tracta d’una xifra en la mitjana de la que s’ha registrat al llarg dels últims anys. Així doncs, en tot l’any 2016 es van comptabilitzar fins a 303 pèrdues del permís de conduir a les comarques de Ponent, un 11 per cent més que el 2015. Aquestes xifres arriben enmig d’un debat sobre la necessitat o no de renovar el sistema del carnet per punts, que es va posar en marxa el 2006. De fet, entre les mesures que inclourà la nova Llei de Trànsit es preveu revisar el catàleg d’infraccions que treuen punts, els cursos per recuperar-los i instal·lar el carnet per punts virtual per als europeus que cometin infraccions en carreteres espanyoles. Una altra mesura és la revisió dels exàmens de conduir per introduir proves de conducció amb GPS, i també de la ITV, amb l’enduriment de les proves als vehicles.

NOVA LLEI. Exàmens de conduir i ITV, a revisió

La nova llei de Trànsit, que podria estar enllestida a finals del mes de gener, planteja revisar els exàmens de conduir per incloure-hi més formació, com l’ús del GPS i les inspeccions de la ITV.

tracking