SEGRE

PATRIMONI MEMORIAL DEMOCRÀTIC

Montgai denuncia destrosses a l'espai de la Guerra Civil obert al públic des del 2010

Es tracta d’actes vandàlics que es van produir l’última setmana de desembre i el consistori els denuncia davant dels Mossos || Són patrimoni històric visitable gràcies al projecte del Memorial Democràtic

L’alcalde de Montgai, Jaume Gilabert, mostra els desperfectes en un dels refugis antiaeris.

L’alcalde de Montgai, Jaume Gilabert, mostra els desperfectes en un dels refugis antiaeris.SEGRE TÀRREGA

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les trinxeres republicanes de la Guerra Civil dels Tossals al municipi de Montgai han aparegut “greument” destrossades i amb “danys” considerables. La destrucció de part d’aquest patrimoni històric es va detectar ahir quan el titular d’una casa rural del poble va portar de visita els inquilins i es van trobar amb un “panorama desolador”. Així ho va explicar l’alcalde de Montgai, Jaume Gilabert, que va relatar que ahir mateix el consistori ja havia presentat una denúncia als Mossos d’Esquadra per aquests fets. Segons el primer edil, els actes vandàlics contra el patrimoni de la memòria històrica s’haurien produït l’última setmana de desembre, entre els dies 24 i 31. No obstant, es desconeix quantes persones haurien pogut participar-hi ni les edats dels malfactors. “En principi descarto que sigui una gamberrada juvenil perquè els danys són greus perquè sigui obra de nens”, va dir Gilabert. Destaca entre els desperfectes la teulada d’un refugi antiaeri, l’accés a un niu de metralladores i als búnquers bloquejat per grans pedres que impedeixen fer tot el recorregut, senyals arrancats i els sacs de formigó dels pous de tirador destrossats i trencats. Uns danys que tot i que econòmicament pot ser que no siguin gaire elevats, l’afectació és greu perquè “ens portarà molta feina ja que no disposem dels mitjans necessaris per fer-ho de forma immediata”, va dir Gilabert. Amb tot, el consistori preveu que aquest mateix mes el conjunt patrimonial estigui arreglat.

Les trinxeres dels Tossals de Montgai les va construir el bàndol republicà per defensar-se dels atacs de les tropes franquistes durant la Guerra Civil. Aquest espai es pot visitar des de l’estiu del 2010 i compta amb les seues respectives informacions gràcies al Memorial Democràtic. Durant aquests anys, s’hi han portat a terme tasques de manteniment i conservació amb els camps de treball que cada estiu acull la localitat i en els quals han participat desenes de joves. Encara que no està quantificat, el degoteig de visitants és constant durant l’any a l’estar molt ben conservades.

Almatret s'afegeix als 22 espais de memòria amb una ruta sobre la guerra L’ajuntament d’Almatret projecta posar en marxa enguany una ruta turística de memòria històrica que permeti als visitants conèixer el paper d’aquesta població del Segrià en la Guerra Civil. D’aquesta manera, se senyalitzaran tots els punts com búnquers, nius de metralladora i trinxeres, ja que ara només alguns estan indicats. D’aquest projecte es va informar a la presentació de l’estudi La Guerra Civil a Almatret, 1936-1939, en el qual es posa en relleu la participació, amb noms i cognoms, dels veïns i de la localitat a la coneguda batalla de l’Ebre i al front del Segre. És obra d’Andreu Caralt, que destaca que el municipi va ser protagonista i va estar altament militaritzat durant tot l’any 1938 amb un constant pas de tropes, a més de patir diversos bombardejos. Almatret està en procés d’adhesió a la Xarxa d’Espais per la Memòria Històrica. D’aquesta forma, Almatret se suma a la vintena d’espais de la memòria recuperats a Ponent al costat dels ja destacats a Montellà i Martinet, Camarasa, Foradada, Montgai, les Borges, Vallbona de les Monges, Agramunt, Cervera, Alfés, Llimiana, Isona, Sort, la Vall de Cardós, la Guingueta d’Àneu, Soriguera, Llavorsí, Rialp, Alt Àneu i Tírvia. En tots aquests hi ha fortificacions i escenaris de batalles de la contesa.

L’alcalde de Montgai, Jaume Gilabert, mostra els desperfectes en un dels refugis antiaeris.

L’alcalde de Montgai, Jaume Gilabert, mostra els desperfectes en un dels refugis antiaeris.SEGRE TÀRREGA

tracking