SEGRE

TRIBUNALS INVESTIGACIÓ

El TSJC arxiva la querella contra la Generalitat pel doble crim d'Aspa

Les famílies dels rurals morts a trets per un caçador i el sindicat CCOO acusaven Agricultura de desprotecció || El tribunal assenyala que les mesures de seguretat no haurien evitat la tragèdia

Ismael Rodríguez Clemente en la reconstrucció dels fets del 21 de gener del 2017 a Aspa.

Ismael Rodríguez Clemente en la reconstrucció dels fets del 21 de gener del 2017 a Aspa.ÒSCAR MIRÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha arxivat la querella contra onze alts càrrecs de la conselleria d’Agricultura, entre ells la consellera, Meritxell Serret, pel doble crim d’Aspa. La querella va ser presentada per les famílies de Xavier Ribes i David Iglesias, els dos agents rurals morts a trets per un caçador el 21 de gener del 2017 a Aspa, i pel sindicat CCOO, que acusaven la cúpula d’Agricultura d’un delicte d’homicidi imprudent i un altre contra la seguretat dels treballadors.

Les dos parts van considerar que si la Generalitat hagués dotat de més mesures de seguretat els rurals es podria haver evitat la tragèdia d’Aspa. Una tesi que ara el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) posa en dubte.

Les famílies dels rurals i CCOO al·legaven que els agents estaven en risc per omissió d’Agricultura

La interlocutòria recorda que els dos rurals van ser abatuts per un caçador, Ismael Rodríguez, quan es disposaven, durant un control rutinari, a requerir-li els permisos de caça i d’armes. Segons les querelles presentades per les parts, que són acusació particular i popular, aquestes morts no s’haurien arribat a produir “si haguessin comptat aquests agents amb prou mesures de protecció que haurien d’haver-se acordat des de feia temps i que consistien en una armilla antibales i un tercer rural armat”. Així mateix, les famílies i el sindicat remarquen que aquestes mesures de protecció es van adoptar dos dies després del doble crim i critiquen que estaven en debat des de feia anys i estaven preparades però que no s’havien adoptat. “Són nombroses les vegades que s’ha apuntat la necessitat d’establir una avaluació de riscos i concretes mesures de seguretat” al cos, resa la interlocutòria, però també afegeix que això no significa que els alts càrrecs de la Generalitat posessin en risc els treballadors.

Sobre aquesta qüestió, el tribunal no dubta que aquestes mesures de seguretat eren necessàries per al cos, però al mateix temps considera que l’omissió dels alts càrrecs d’Agricultura de no implementar les mesures no pot relacionar-se directament amb la mort dels dos agents a Aspa, al dubtar que una seguretat més gran hagués pogut evitar la tragèdia.

La Fiscalia acusa el caçador d’un doble assassinat amb traïdoria Després de l’última declaració davant del jutjat que instrueix el cas, la Fiscalia acusa d’un doble delicte d’assassinat amb traïdoria Ismael Rodríguez Clemente, que ha confessat haver matat a trets els rurals Xavier Ribes i David Iglesias, de 43 i 39 anys. Una acusació que se sosté en el fet que l’acusat va recarregar l’escopeta per tornar a disparar. El caçador va comparèixer el dia 19 d’octubre passat amb l’amic que li va deixar l’escopeta perquè no tenia llicència i que està acusat de cooperador necessari per a un delicte de tinença il·lícita d’armes. A falta de la qualificació, es preveu que Fiscalia sol·liciti una pena superior als trenta anys de presó per a Rodríguez, petició que s’eleva a cinquanta-quatre anys en el cas de les acusacions particulars, que també l’acusen d’encobriment. Els primers informes forenses van assenyalar que els dos agents van morir al rebre dos trets cadascun a poca distància. El judici, que se celebrarà a l’Audiència de Lleida amb jurat popular, es retardarà després que les parts demanessin noves proves, com un examen neurològic i un altre de balística.

tracking