SEGRE

MUNICIPIS POLÈMICA

Un 'alcalde' en minoria absoluta

Fa mesos que l’EMD del Talladell està bloquejada per la dimissió de quatre vocals i la resistència del president que els nous prenguin el relleu || Els joves del poble suspenen la cavalcada de Reis per protestar contra ell i aquest anuncia que els farà fora del local que utilitzaven fins ara

El local de joves, que l’alcalde té intenció de tancar.

El local de joves, que l’alcalde té intenció de tancar.X. SANTESMASSES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Talladell, un poble de l’Urgell en el qual resideixen poc més de 250 persones, viu una situació que la majoria de veïns considera insòlita i inexplicable. La gestió de l’entitat municipal  descentralitzada (EMD) està bloquejada perquè quatre dels sis vocals van dimitir i el president, Francesc Rodríguez, no convoca cap junta per fer efectiu el nomenament dels nous,  escollits en un procés participatiu l’1 de setembre passat, en què van prendre part setanta-vuit persones.

Aquest diari ha intentat obtenir sense èxit la versió de Rodríguez en diverses ocasions. Per la seua part, veïns van explicar que mesos enrere existien dos bàndols a favor i en contra del president de l’EMD, però que aquests últims són ara més nombrosos i Rodríguez està pràcticament sol. “Amb aquesta polèmica, els projectes de poble han quedat aturats”, afirma un d’ells, que cita com a exemples la construcció d’una escola i la millora dels jardins. “Malgrat que la llei l’empari, sembla que si ningú el vol, hauria d’anar-se’n, almenys jo ho faria”, valora un altre.

L’últim capítol d’aquesta polèmica ha tingut lloc amb la cavalcada dels Reis Mags. Els joves del poble, encarregats d’organitzar-la, la van suspendre com a mostra de protesta a la gestió de l’EMD. En lloc d’això, només van participar ahir en el repartiment de regals casa per casa. Rodríguez va respondre mitjançant la publicació d’un comunicat en el qual anunciava la intenció de tancar el local cedit a aquest col·lectiu, al considerar que l’ús està condicionat al fet que els joves col·laborin en les celebracions del Talladell.

Al dimitir els vocals, els mateixos veïns van elegir els nous mitjançant una votació sense precedents

PDeCAT, ERC i la CUP, els tres grups municipals de l’ajuntament de Tàrrega amb representació al Talladell, han intervingut per provar de desbloquejar la situació de l’EMD. Els portaveus van explicar que han exigit a Rodríguez que convoqui la junta i que hi assisteixi per fer efectiu el nomenament dels nous vocals. Sense el president i sense quatre dels sis vocals, els dos restants, contraris a la gestió del president, no assoleixen el quòrum mínim d’un terç de la corporació per poder celebrar sessions.

Els edils d’aquestes tres formacions polítiques a l’ajuntament de Tàrrega subratllen que els vocals que hauran de rellevar als dimitits “van ser escollits pels veïns en un procés participatiu”. Va ser la primera vegada que els veïns van poder escollir els vocals ja que fins llavors només votaven el president i ell mateix proposava el seu equip, que era nomenat pels partits polítics del consistori segons la seua representació després de les eleccions municipals. Existeix un acord tàcit segons el qual els grups ratifiquen els vocals que proposa el president.

Tanmateix, i arran de la insòlita situació de bloqueig de la junta de veïns de l’EMD del Talladell, l’ajuntament de Tàrrega va donar vistiplau que fossin els habitants del poble que elegissin els nous vocals. Val a recordar que la normativa vigent exigeix celebrar almenys quatre juntes a l’any, per la qual cosa, previsiblement, el president l’haurà de convocar en els propers mesos i donar entrada amb això als nous membres.

GIMENELLS - Crisis de govern Els edils preparen la censura a l’alcalde, Dante Pérez El president de l’EMD del Talladell no és l’únic que governa sense suports a Lleida. A Gimenells, tots els regidors preparen una moció de censura contra l’alcalde, Dante Pérez, després que aquest deixés el Partit Socialista i es presentés a les eleccions del 21 de desembre com a número dos de la llista del Partit Popular. El cessament de Pérez durant els pròxims mesos dependrà de dos factors: que els dos grups del consistori, socialistes i PDeCAT, acordin qui serà el nou alcalde, i que un nou regidor rellevi Vicente Sáez, del grup del PSC i que ha dimitit per discrepàncies amb la formació. El seu vot és necessari perquè la censura prosperi, ja que la llei antitransfuguisme empara Pérez i dicta que els vots de membres del govern no compten per destituir l’alcalde.

El local de joves, que l’alcalde té intenció de tancar.

El local de joves, que l’alcalde té intenció de tancar.X. SANTESMASSES

El local de joves, que l’alcalde té intenció de tancar.

El local de joves, que l’alcalde té intenció de tancar.X. SANTESMASSES

tracking