SEGRE

METEOROLOGIA TEMPORAL

El tornado de diumenge destrossa una granja i mata 15 cabres a Navès

Les fortes ratxes de vent van danyar també un cobert i masies a Cardona || L’ajuntament ja treballa per obtenir la declaració de zona catastròfica

La granja de Navès on el tornado va aixecar la teulada i les bigues i va causar la mort de 15 cabres.

La granja de Navès on el tornado va aixecar la teulada i les bigues i va causar la mort de 15 cabres.AYUNTAMIENTO DE NAVÈS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El petit tornado registrat la matinada de diumenge entre el Solsonès i el Bages va malmetre una granja de 900 cabres i un cobert a Navès i va provocar importants danys en aquestes edificacions, a banda d’una quinzena de masies de Cardona. Les fortes ratxes de vent van aixecar la teulada i les bigues de la granja, que van sortir pels aires. Com a conseqüència, van morir una quinzena d’animals, mentre que la resta va quedar dispersa i alguns ferits. Segons l’alcalde de Navès, Josep Maria Casafont, el fenomen es va produir entre les dos i les tres de la matinada de dissabte a diumenge i coincideix en característiques i temps amb el de l’Alt Empordà el mateix diumenge, amb la qual cosa no descarten que sigui el mateix fenomen.

Casafont va remarcar que, en el cas del propietari de la granja, l’edifici va patir danys en un 80%. “Només van quedar dretes quatre parets, per la qual cosa la granja s’ha de reconstruir.” També va arrossegar la teulada d’un magatzem d’un altre veí de Navès. “Cal agrair que el tornado es desencadenés a la matinada perquè, si no, hauria causat més perjudicis. El vent no només va arrossegar els materials, sinó que els va aixafar, com és el cas de les bigues de la granja de cabres.” El fort vent també va afectar algunes masies disseminades, encara que només va arrossegar teules i elements similars.

Els ajuntaments de Navès i Cardona, els propietaris de la quinzena de granges i masies afectades en els dos municipis i la conselleria d’Agricultura es van reunir ahir a la tarda per consensuar la petició de subvencions de cara a reparar els perjudicis causats pel tornado i treballar per a la declaració de zona catastròfica.

Segons l’alcalde de Navès, “fent front comú farem més força ja que a l’estar implicades masies i granges disseminades en un territori dispers, és millor que ajuntem reclamacions”, va puntualitzar. Els consistoris esperen rebre ajuts tant per part de la Generalitat com de l’Estat, perquè totes dos institucions tenen obertes línies de subvencions destinades a sufragar les despeses per arreglar els danys provocats per aquestes situacions.

tracking