SEGRE

MEDI AMBIENT EQUIPAMENTS

Balaguer repara 48 dels seus 60 contenidors soterrats que estaven en desús des del 2015

L’empresa que els gestionava va fer fallida i l’ajuntament va deixar de mantenir-los || La intervenció costarà 20.000 euros i és provisional a l’espera d’una operació definitiva i del que faci el consell

Una de les plataformes que s’arreglen al centre de Balaguer.

Una de les plataformes que s’arreglen al centre de Balaguer.A. BALAGUER

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’ajuntament de Balaguer ha iniciat aquesta setmana la reparació de la majoria dels contenidors soterrats de la capital. Es tracta de 24 plataformes amb un total de 48 contenidors que en l’actualitat es troben anul·lats, avariats i sense mantenir des del 2015, dels 60 que hi ha a tota la ciutat, entre els de fraccions orgàniques i resta. Aquests contenidors han estat en desús durant els últims tres anys, perquè l’empresa que els gestionava va fer fallida i l’ajuntament va deixar de fer el manteniment. Així ho va confirmar l’alcalde, Jordi Ignasi Vidal (ERC), que va assegurar que la millora d’aquests dipòsits se centra en els que són d’elevació i majoritàriament de fracció orgànica (que gestiona directament el consistori) perquè puguin ser operatius a l’espera d’una reparació definitiva i del que faci el consell de la Noguera amb el nou sistema de recollida d’escombraries. Segons Vidal, els motius d’aquesta degradació van des del pas del temps (els primers a la plaça Mercadal es van instal·lar el 2001, encara que el 2009 van ser renovats coincidint amb la instal·lació de la resta d’illes a tota la ciutat) i la falta de manteniment. “Aquests treballs han de permetre posar-los al dia ja que alguns han estat clausurats pel seu mal estat i hem habilitat un contenidor convencional com a alternativa”, va dir. La inversió prevista actualment ascendeix a 22.000 euros i els treballs van a càrrec de la firma Equinord. A més, la mesura servirà per fer una diagnòstic de l’estat de totes les illes per si alguna requereix un altre tipus d’actuació o una intervenció més profunda. Vidal va explicar que s’ha hagut de trobar una empresa que pogués homologar les peces per deixar aquests dipòsits amb les garanties necessàries per funcionar i eliminar la majoria de les carències que presentaven i que n’han impedit el correcte funcionalitat.

Balaguer va iniciar el soterrament dels contenidors el 2009 (sota el mandat del PSC) i l’actuació va ser finançada per diferents plans d’inversió local. El consistori gestiona el servei de la recollida de la fracció orgànica i resta i el consell el servei de paper, vidre i envasos. Vidal va assegurar que abans de dur a terme la segona fase de reparació d’aquests contenidors s’estudiarà la implantació del nou sistema de recollida d’escombraries del consell que preveu per a aquest any i que prioritza el model d’illes de contenidors. “Llavors estudiarem com gestionem la recollida de l’orgànica”, va dir.

Els treballs de reparació de les illes de contenidors s’allargaran entre tres i quatre setmanes

Dos camions per a les escombraries, un només apte per a set dipòsits L’ajuntament de Balaguer disposa de dos camions per a la recollida d’escombraries a la capital. El 2016 van comprar un nou vehicle per optimitzar els horaris dels treballadors i del servei, ja que atesa la poca capacitat de l’únic vehicle que tenien es feien entre 4 i 5 recorreguts diaris a l’abocador i això suposava un cost molt elevat de manteniment.  De fet, aquesta última màquina és la que actualment s’utilitza per fer el servei als carrers més estrets del centre històric i pels quals no passa el camió més gran, i tan sols dóna servei a set contenidors, segons va explicar l’alcalde, Jordi Ignasi Vidal. El consistori va invertir 160.000 euros en la compra del nou vehicle. Tanmateix, encara que Vidal no va poder concretar el cost que suposa el manteniment de l’antic camió de les escombraries, va assenyalar que la compra del nou del vehicle “era necessària per ser més eficients”, va dir.

tracking