SEGRE

SUCCESSOS ALARMA ENTRE LA POBLACIÓ

L'incendi d'un camió amb gas obliga a confinar Les i talla set hores l'N-230

Anava a descarregar ahir la cisterna a la piscifactoria quan va cremar en un vial d’accés

Una part del gas del camió es va abocar a l’exterior en un camp proper al vial de l’N-230.

Una part del gas del camió es va abocar a l’exterior en un camp proper al vial de l’N-230.AJUNTAMENT DE LES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Alerta ahir a Les després que l’incendi d’un camió carregat de gas liquat obligués a confinar la població i tallés durant set hores l’N-230. Vuitanta nens d’un col·legi proper van ser evacuats i traslladats a l’ajuntament després que les flames afectessin la part inferior del vehicle, que anava a descarregar a la piscifactoria.

L’incendi d’un camió que transportava gas natural liquat va obligar ahir a confinar la població de Les gairebé dos hores, inclosos vuitanta alumnes del col·legi Alejandro Casona, i va tallar la circulació a l’N-230 durant unes set hores. L’incident va causar alarma però no ferits i va començar a les nou del matí quan es va donar l’avís que un incendi afectava un camió aparcat en un vial paral·lel a l’N-230, que dóna accés a la piscifactoria. A les 9.42 hores i a petició de l’ajuntament de Les, el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya de Protecció Civil va activar el pla Transcat davant de la proximitat de la planta, que conté una bassa amb amoníac, i van sonar les sirenes que van indicar el confinament de la població. Els veïns no van poder sortir de casa seua o dels llocs en els quals es trobaven en el moment de sonar l’alarma fins a les 10.51 hores, quan el CECAT va activar les sirenes de final de risc químic.

La carretera internacional va quedar tallada entre les nou del matí i poc abans de les cinc de la tarda, aïllant els vehicles de Les direcció Vielha (inclosos Bausen i Canejan) i de Bossòst en direcció França. El camió, procedent d’Abrera, estava aparcat al vial des de dijous a la nit i el conductor, que possiblement va passar la nit a l’interior de la cabina, esperava el seu torn per poder descarregar el gas a la piscifactoria ahir al matí. A l’anar a esmorzar, el van avisar que el camió, per causes que es desconeixen i s’investiguen, estava en flames. Quan va arribar, els Pompièrs d’Aran ja treballaven en l’extinció.

Segons va explicar Joan Gràcia, cap de servei de gestió, risc i planificació de Protecció Civil, el foc es va iniciar a la zona de vàlvules, sense afectar la cabina, i les flames anaven cremant el gas. Una vegada apagat l’incendi, es va controlar la temperatura amb monitors i es va transvasar una part de la càrrega a l’exterior, on es va transformar en vapor i es va humitejar per evitar un núvol tòxic. El camió va ser traslladat fins al recinte de la planta, on preveien abocar el gas dins dels dipòsits. Però el mal estat del vehicle ho va impedir i al final el van alliberar de forma controlada.

Vuitanta alumnes confinats a l’ajuntament pel risc químic

El confinament de Les per risc químic va obligar a evacuar vuitanta alumnes de l’Escòla Estudi Alejandro Casola de Les, molt pròxima al camió incendiat ahir en un vial de l’N-230. Els estudiants van ser traslladats a la sala d’actes de l’ajuntament, on van fer diverses activitats fins que van poder tornar al centre. També els de l’escola d’hostaleria van quedar tancats al centre.

Així mateix, el Conselh Generau d’Aran va facilitar un menú per a 40 alumnes de l’INS d’Aran que no van poder tornar al Baish Aran pel tall de l’N-230, que no va afectar el turisme, ja que el trànsit cap a les pistes d’esquí passa per Naut Aran.

Una part del gas del camió es va abocar a l’exterior en un camp proper al vial de l’N-230.

Una part del gas del camió es va abocar a l’exterior en un camp proper al vial de l’N-230.AJUNTAMENT DE LES

tracking