SEGRE

FIRES AGRICULTURA

Consell i cooperatives investiguen nous usos de l’oli a les Garrigues per explotar-los

Melmelada d’oli o aplicacions farmacèutiques de l’or líquid, entre les iniciatives ja en marxa || La comarca inverteix 90.000 euros en el projecte, avalat per ajuntaments i el consell del Segrià

L’ajuntament va presentar ahir la 55a edició de la Fira de l’Oli a Barcelona.

L’ajuntament va presentar ahir la 55a edició de la Fira de l’Oli a Barcelona.A.B.B.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El consell comarcal de les Garrigues destinarà aquest any una partida d’aproximadament 90.000 euros per posar en marxa un projecte sobre Potenciació de la Cadena de Valors de l’Oli per generar innovació econòmica i intersectorial al territori.

Es tracta, segons va explicar el president del consell de les Garrigues, Antoni Villas, d’una iniciativa per buscar nous usos al seu producte estrella a banda dels gastronòmics, com poden ser l’elaboració de nous articles com melmelades fetes amb oli, com ja fa la cooperativa del Soleràs, o altres utilitats en l’àmbit farmacèutic per aprofitar-ne els efectes medicinals.

Estudien barrejar l’oli amb productes altament aromàtics com la trufa, els cítrics o sals

La capital de l’oli celebra la fira anual i incorpora una segona jornada tècnica

El consell comarcal considera que s’ha de donar sortida a tota la producció, ja que no tot l’oli és verge extra, encara que sí la majoria. També s’ha de continuar treballant per “crear noves sensacions”, va assenyalar el president de la corporació. En aquest sentit, Villas va indicar que s’han de buscar noves sortides gastronòmiques a l’oli creant, per exemple, nous sabors afegint-hi trufa, bolets, cítrics, sals, entre altres components. “S’ha d’experimentar per buscar noves àrees de promoció” i noves sortides per aconseguir més comercialització, va indicar.

Per aconseguir-ho és necessari el suport de cooperatives, ajuntaments, restaurants, establiments i el sector públic i privat.

Segons van assenyalar els promotors del projecte, que ja ha començat a desenvolupar-se aquest mes, ja compten amb el suport de consistoris com els d’Arbeca, la Granadella, Bellaguarda, Juncosa i els Torms, entre d’altres.

Aquesta iniciativa compta amb el suport a més dels consells de les Garrigues i el Segrià i del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) per contractar i formar personal que es dediqui a aquesta funció, com ja s’ha fet amb programes d’atenció a la tercera edat.

Aquesta nova iniciativa se sumarà a altres que ja es porten a terme en el marc de la promoció de l’oleoturisme, dins del pla estratègic de les Garrigues, que ja contempla rutes turístiques vinculades als paisatges, el patrimoni cultural (Cogul), la investigació (el Centre de Cultura de l’Oli de Catalunya de la Granadella) o l’art, com és el cas de la ruta dels sentits de Cervià, en la qual l’artista Marta Pruna mostra diverses escultures fetes a les roques.

La segona jornada tècnica, que tindrà lloc divendres, versarà sobre la situació a Europa, la normativa i la identificació dels símptomes de la Xylella fastidiosa; dels beneficis de l’oli d’oliva mostrats a l’estudi Predimed, del futur del món cooperatiu i dels primers passos per a la reforma de la PAC 2021. En l’acte van participar, entre d’altres, l’escriptor Francesc Canosa i el president de la Fecoll, Ferran Perdrix.

El frau en el sector, a debat a les BorgesEl mercat de la Concepció de Barcelona va acollir ahir la presentació de la Fira de l’Oli i les Garrigues de les Borges Blanques, que se celebrarà des d’aquest divendres que ve fins diumenge. L’alcalde, Enric Mir, va anunciar que a petició del sector s’ha incorporat aquest any una segona jornada tècnica al voltant de l’oli, que se celebrarà dijous i tractarà aspectes com l’estratègia de l’oli, els factors de fabricació que afecten la qualitat de l’oli, la millora de la producció mitjançant el maneig del camp i el control oficial de la qualitat, així com la lluita contra el frau en el sector a Catalunya.

tracking