SEGRE

El Museu de Cervera exposarà les plaques Stolpersteine fins que s'instal·lin

Les llambordes que s’instal·laran a la Segarra en record dels deportats a camps d’extermini.

Les llambordes que s’instal·laran a la Segarra en record dels deportats a camps d’extermini.X. SANTESMASSES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Museu de Cervera exposarà, del 15 al 25 de gener, les tres plaques Stolpersteine que s’instal·laran a la Plaça Major de Cervera el proper divendres 26 de gener. Les tres plaques de Cervera recordaran la memòria de Ramon Alsedà, Miquel Porté i Josep Riera, veïns deportats a camps de concentració.

Aquestes tres formen part del total de deu plaques que s’instal·laran arreu de la comarca, proposant un itinerari de la deportació de 10 segarrencs.

El projecte ha estat impulsat pel Fòrum Espitllera i utilitza plaques Stolpersteine, llambordes en forma de cub amb una placa daurada d’uns quinze centímetres on es pot llegir el nom i l’origen de la persona, la data de naixement i mort, així com el camp d’extermini on va ser deportat.

Fins ara, a Catalunya només s’havien col·locat en algunes ciutats o pobles i Navàs va ser la primera el 2015, i posteriorment s’han col·locat també a Castellar del Vallès, Igualada i Manresa.

LES CLAUS

  • Pionera a Lleida. La Segarra és la primera comarca de Catalunya a instal·lar les llambordes en memòria de tots els seus deportats a camps d’extermini nazis.
  • Catalunya. Les Stolpersteine ja s’han instal ·lat en municipis concrets, com Igualada o Manresa.

  • Localitats a la Segarra. Es col·locaran divendres 26 de gener a Torà, Sanaüja, Tarroja, la Prenyanosa, les Oluges, Cervera, Talavera, Sant Antolí i Granyena.
  • Impulsor. És el primer cas a Catalunya en què l’impulsor de la inciativa és una associació, el Fòrum l’Espitllera, i no un consistori.
  • Tres-cents deportats. A Lleida hi va haver més de tres-cents deportats a camps d’extermini.
  • ‘Pedres d’entrepussada’. Stolpersteine es pot traduir de l’alemany com a “pedra d’entrepussada” o de “xoc”. Estan pensades per fer una reverència simbòlica a les víctimes del nazisme.
tracking