SEGRE

COMARCAS

Foment preveu refer l'N-230 de Sopeira al túnel de Vielha amb nous ponts i galeries

L’informe estudia dos alternatives i defensa la més barata, que costaria 295 milions d’euros || Davant de l’opció que el ministeri considera més ràpida i segura però amb un cost superior, de 363 milions

Instal·lació d’un semàfor a la travessia de l’N-230 a Vilaller.

Instal·lació d’un semàfor a la travessia de l’N-230 a Vilaller.AJUNTAMENT DE VILALLER

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El ministeri de Foment projecta refer la major part dels quaranta quilòmetres de l’N-230 entre Sopeira i la boca sud del túnel de Vielha amb un nou traçat, que requerirà la construcció de viaductes i passos subterranis. Així consta a l’estudi informatiu que el Govern va fer públic ahir i que rebran aquesta mateixa setmana els municipis afectats de Lleida i Osca. La publicació arriba mentre creixen les protestes per exigir millores en la seguretat d’aquesta carretera i va coincidir amb un nou accident mortal al municipi de Bossòst.

El document planteja dos alternatives per reconstruir la carretera i considera “òptima” la més barata, valorada en 295,6 milions d’euros, davant d’una altra opció que creu que és més ràpida i segura però que té un cost superior i s’estima en 363 milions. L’estudi assegura que les dos opcions representaran una millora en la seguretat viària respecte a la carretera actual i apunta que 34 dels 40 quilòmetres de la carretera tindran un nou traçat. Tan sols preveu aprofitar la calçada actual als sis quilòmetres finals fins a la boca sud del túnel de Vielha.

La proposta del Conselh planteja millores entre Aran i Areny per valor de 80 milions d’euros

L’estudi actual diu en un paràgraf que el projecte no és rendible i en un altre, que sí que ho és

Les dos alternatives comparteixen aspectes com la construcció de viaductes a Escales i de trams amb un tercer carril per a vehicles lents en punts de pendent per facilitar els avançaments. El document planteja vint-i-set possibles ubicacions per a aquests passos elevats sobre barrancs i embassaments, i el nombre final variarà en funció de quina sigui l’alternativa que finalment s’executi.

Pel que fa a l’opció que Foment considera ja “preseleccionada”, preveu la construcció de set túnels la amb una longitud que oscil·laria entre els 220 i els 1.710 metres. En total, suposen 5.700 metres, un 14 per cent del traçat a través de galeries subterrànies. Així mateix, inclou una rotonda per millorar la seguretat a la intersecció amb la carretera d’accés a la Vall de Boí. Bona part d’aquestes millores formen part de la proposta que va elaborar a finals de l’any passat el Conselh Generau d’Aran per millorar la seguretat entre la Val i Areny, a Osca.

Foment preveu refer l'N-230 de Sopeira al túnel de Vielha amb nous ponts i galeries

Foment preveu refer l'N-230 de Sopeira al túnel de Vielha amb nous ponts i galeries

tracking