SEGRE

COMUNICACIONS BANDA AMPLA

La Generalitat 'apagarà' a l'octubre la xarxa d'internet rural i la substituirà la telefonia mòbil

A l’expirar el contracte amb Telefónica per explotar les antenes WiMax que donen connexió per ràdio || El Govern les retirarà i acorda amb la companyia desplegar la cobertura 3G i 4G com a alternativa

Antenes WiMax d’un operador privat al dipòsit d’aigua de Torrebesses.

Antenes WiMax d’un operador privat al dipòsit d’aigua de Torrebesses.ÒSCAR MIRÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La xarxa d’internet de banda ampla rural de la Generalitat s’apagarà definitivament a l’octubre, després de quinze anys durant els quals ha proporcionat accés a la xarxa per radiofreqüència (WiMax) a pobles i habitatges aïllats que no tenen alternatives com l’ADSL. Aquesta és la data en què expirarà la concessió de la xarxa d’antenes que han prestat aquest servei fins ara. La secretaria de Telecomunicacions del Govern va confirmar que les retirarà al considerar-les una tecnologia “obsoleta”. Aleshores, espera que el desplegament de la telefonia mòbil de tercera i quarta generació (3G i 4G) es completi en els pròxims mesos com una alternativa amb més prestacions per als 10.000 usuaris actuals, bona part d’ells a les comarques del Pirineu.

La concessió de la xarxa d’antenes WiMax de la Generalitat es va adjudicar el 2012 a Iberbanda, que posteriorment va ser absorbida per Telefónica. L’empresa matriu va iniciar l’any passat una aturada progressiva a tot Espanya de les xarxes de radiofreqüència que operava Iberbanda. Aquesta desconnexió ha estat motiu d’inquietud entre usuaris de les comarques de Lleida, que van des de particulars fins a empreses i ens públics (vegeu SEGRE del 7 de gener).

La Generalitat afirma que donarà solucions específiques si algun usuari no pot accedir al nou sistema

La secretaria de Telecomunicacions, per la seua part, va explicar que ha arribat a un acord amb Telefónica per garantir l’accés a internet de banda ampla en zones rurals a partir de l’octubre. “La solució es basarà en la cobertura de les xarxes de telefonia mòbil 3G i 4G”, va explicar l’ens de la Generalitat, la qual cosa permetrà donar accés a internet mitjançant routers d’accés fix per ràdio (AFR).

“Aquest sistema té més prestacions que l’actual, arriba a 20 MBps de velocitat a preus equivalents als de la banda ampla rural”, va afegir. La secretaria va puntualitzar que, a l’octubre, la xarxa 3G i 4G “haurà d’estar completament desplegada” i assolir el 91 per cent del territori català. Segons va indicar l’organisme de la Generalitat, això requerirà modernitzar els centres de servei de telefonia mòbil amb tecnologia 2D i instal·lar-ne altres amb tecnologia 4G en nous emplaçaments. “Si hi hagués algun usuari que no pugui accedir a internet amb aquest nou servei, es buscarà una solució específica per garantir-li la connectivitat”, va assegurar la secretaria de Telecomunicacions, que va avançar que informarà els consells comarcals de l’acord amb Telefónica per substituir la d’internet rural. Al seu torn, la companyia ja ha començat a proposar als clients de la xarxa de banda ampla rural donar-se d’alta del nou servei basat en telefonia mòbil.

CLAUS

  • Banda ampla rural. La Generalitat va posar en marxa el 2003 la xarxa de banda ampla rural, amb l’objectiu de facilitar la connexió de banda ampla per radiofreqüència (WiMax) a zones on no compten amb alternatives com l’ADSL. Altres opcions com l’internet via satèl·lit solen suposar costos superiors.
  • Iberbanda i Telefónica. Amb l’absorció d’Iberbanda per part de Telefónica, l’empresa matriu ha començat a desconnectar les xarxes WiMax per substituir-les per connexions basades en telefonia mòbil 4G.
  • WiMax, encara en ús. La Generalitat creu que la connexió via telefonia mòbil és més beneficiosa per als usuaris que el WiMax. Malgrat tot, aquesta tecnologia té encara demanda i altres companyies l’ofereixen a Lleida
tracking