SEGRE

AGRICULTURA OLI D?OLIVA

La DO Garrigues 'enterra' el polèmic pla d'ampliació i en planteja un de menor extensió

Nova proposta per estendre-la a pobles limítrofs on ja hi hagi cultius d’oliva arbequina || Ho proposarà a les cooperatives com a alternativa al projecte del 2015 per duplicar la superfície actual

Maria Rosa Biel, en un moment de la intervenció en les jornades tècniques d’ahir a les Borges.

Maria Rosa Biel, en un moment de la intervenció en les jornades tècniques d’ahir a les Borges.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Una nova proposta per ampliar la Denominació d’Origen (DO) Garrigues donarà carpetada al polèmic projecte que plantejava duplicar-ne l’extensió al passar de 17.000 a 33.000 hectàrees i incorporar-hi totes les comarques del pla de Lleida. Davant l’expedient iniciat el 2016, el consell de la DO de l’oli ja treballa en una alternativa que passa per sumar només municipis que limiten amb el seu àmbit territorial actual i on ja es conrea oliva arbequina. Així ho va explicar el president de la DO, Enric Dalmau, que va avançar que presentaran la proposta a les cooperatives on plantegen l’ampliació durant les pròximes setmanes, una vegada finalitzada la collita i la Fira de l’Oli de les Borges, que s’inaugura avui.

FIRA DE L'OLI

  • Inauguració11.00: Acte inaugural de la 55a edició de la Fira de l’Oli, amb 160 estands, que anirà a càrrec de Pilar Rahola, escriptora i periodista.
  • Tast guiat. 11.00-14.00: Tast guiat d’olis a càrrec dels estudiants del cicle formatiu d’olis i vins de l’INS Josep Vallverdú de les Borges a l’Espai Aliments del Territori i Tu.
  • Dinar popular. 14.00: Dinar popular d’arròs amb oli i safrà de les Garrigues a càrrec de la Cooperativa de Safrà a la plaça d’Europa.
  • Premis. 18.00-19.00: Proclamació dels guanyadors del concurs dels millors olis de la Fira de l’Oli al Pavelló de l’Oli.
  • Demostració gastronòmica19.00-20.00: A l’Espai Gastronòmic del Pavelló de l’Oli, demostració culinària del xef Fran López, distingit amb dos estrelles Michelin.

Dalmau va corroborar que aquesta nova ampliació seria més petita que la plantejada fa dos anys. Tanmateix, va puntualitzar que la superfície encara s’ha de determinar, a l’espera de presentar el projecte a les cooperatives, i va destacar que “mantindríem sense canvis totes les normes de la DO actual”. Es va mostrar partidari de guanyar extensió per “aconseguir produccions més grans” però va desestimar fer-ho d’acord amb el projecte de fa dos anys. L’expedient del 2016 va xocar en el seu dia amb l’oposició d’organitzacions agràries i ajuntaments.

La DO veu prioritari el reg de suport per assegurar la producció i guanyar presència en mercats

Al costat d’aquest nou projecte, la DO treballa també per incorporar cooperatives que es troben al seu àmbit territorial però no en formen part. Actualment inclou vint-i-un molins i vint-i-quatre cooperatives. Així mateix, considera prioritari estabilitzar la producció per guanyar mercats i assegurar vendes, una cosa que requereix la implantació de regs de suport a les finques que ara són de secà. “Ara comencen a instal·lar la xarxa del Segarra-Garrigues en unes 400 hectàrees de Cervià, però el procés d’adhesions és molt lent”, va advertir Dalmau.

Multes de fins a 30.000 euros per a fraus en la producció Agricultura preveu sancions de més de 30.000 euros per a infraccions molt greus a la producció i elaboració de l’oli, com la falsificació del producte. Així ho va explicar Maria Rosa Biel, inspectora agroalimentària, que va apuntar que es preveuen multes de 4.000 euros per a infraccions lleus (com per exemple errors en l’etiquetatge) i d’entre 4.000 i 30.000 per a casos greus (aquells en els quals les anàlisis de qualitat del producte no siguin correctes, entre d’altres). Biel va pronunciar una conferència a les Borges en el marc dels actes previs a la Fira de l’Oli. La subdirecció general de la inspecció i el control agroalimentari de la Generalitat treballa contra el frau en el sector oleícola, un fet que altera les qualitats i la qualitat del producte. Biel va assegurar que el risc de frau és un impediment per a la protecció del consumidor i que l’objectiu de les inspeccions que porten a terme és detectar i limitar fraus, enganys i adulteracions, conèixer quina és l’empresa responsable, la protecció dels interessos econòmics dels productors i garantir la competència lleial. Biel va afirmar que el departament compta amb un pla d’inspeccions programades, però que també fan controls sobrevinguts arran de successos inesperats, sospites o denúncies. Segons assenyalen dades del departament, l’any 2016 es van fer noranta-cinc controls en onze empreses del sector oleícola català, dels quals trenta-nou van obtenir un resultat que no s’ajustava a la normativa. Val a destacar que les firmes inspeccionades se seleccionen en funció del risc que es donin casos de fraus o incompliments de la qualitat. Per això, també fan controls exploratoris per determinar el grau de risc d’empreses del sector.

Estratègia empresarial i millores tècniques

Amb la conferència sobre la prevenció del frau en la producció de l’oli, les jornades tècniques prèvies a la Fira de l’Oli a les Borges Blanques van tractar altres aspectes rellevants per al sector, com tècniques per millorar la producció i estratègies empresarials. Per la seua banda, Josep Maria Barrufet, responsable de projectes estratègics del consorci GlobaLleida, va abordar aquesta qüestió en una conferència titulada L’estratègia de l’oli. Aquest consorci de promoció econòmica va recordar iniciatives com per exemple l’agrupació d’empreses i institucions per impulsar el sector oleícola a través de l’Associació Clúster Oleícola de Catalunya.

tracking