SEGRE

POLÈMICA PATRIMONI

Un jutge exigeix retirar un monòlit a Castelló per “enaltir el terrorisme”

Dedicat a Julià Babia, del Moviment de Defensa de la Terra, que va morir a la Noguera || L’ajuntament el traurà si no ho fan els familiars del jove mort

L’alcaldessa de Castelló de Farfanya, Cristina Lafay, al costat del monòlit dedicat a Julià Babia.

L’alcaldessa de Castelló de Farfanya, Cristina Lafay, al costat del monòlit dedicat a Julià Babia.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un jutge de Madrid exigeix a l’ajuntament de Castelló de Farfanya retirar un monòlit en memòria de Julià Babia, militant del Moviment de Defensa de la Terra (MDT), al considerar-lo “enaltiment al terrorisme”, segons va explicar ahir l’alcaldessa, Cristina Lafay.

El monument es va col·locar durant un acte d’homenatge a Babia en aquesta localitat de la Noguera el febrer del 2017, lloc en què va perdre la vida el dia 9 de febrer del 1987 en un accident de trànsit a la carretera C-26. Lafay va assegurar que “fa uns sis mesos vam rebre a l’ajuntament un requeriment que ens ordenava que retiréssim el monòlit”, va ser llavors quan des del consistori van emetre un decret en el qual apuntaven que no tenien els mitjans per fer-ho perquè “som un poble molt petit”. No obstant, fa dos setmanes van tornar a rebre el mateix requeriment “i l’advocat va aconsellar retirar” el monument.

Al rebre el primer requeriment, van al·legar que el consistori no tenia mitjans per treure’l

Lafay va assegurar que “els promotors del monòlit i de l’homenatge van ser els familiars de Babia” i que, per aquesta raó, si no el retira la família ho farà l’ajuntament i el “guardarem en un magatzem”.

“Èticament i moralment, em sembla que és lògic que deixi posar un monòlit en record d’una persona morta a Castelló”, va dir Lafay, i va afirmar que la decisió de permetre la instal·lació del monument “no té res a veure amb la formació” en la qual militava.

Val a recordar que la Fiscalia va presentar una demanda també per “enaltiment del terrorisme” contra quatre membres de Poble Lliure (entre els quals l’exdiputat de la CUP Albert Botran) i el portaveu de l’organització independentista, Guillem Fuster. Poble Lliure va explicar llavors que la denúncia va ser conseqüència de l’acte que es va organitzar a Castelló l’11 de febrer del 2017 en record a Julià Babia 30 anys després de la seua mort, quan es va col·locar el monòlit.

Babia, militant sense condemnes que va morir als 26 anys

Julià Babia, més conegut com El Nen, va nàixer al barri de Poblenou de Barcelona el 1961 i va morir als 26 anys a Castelló de Farfanya el 1987 en un accident de cotxe. Va ser militant del Moviment de Defensa de la Terra i se’l va relacionar després, presumptament, amb Terra Lliure. L’alcaldessa de Castelló, Cristina Lafay, va assegurar ahir que a Babia no se li han imputat “delictes de sang”. En aquest sentit, Terra Lliure no va reivindicar mai la militància de Babia i no va ser condemnat en vida per pertànyer a aquesta organització armada.

Més detalls d'aquesta notícia a

 
tracking