SEGRE

TRIBUNALS

La Fiscalia veu odi en dos professores de la Seu d'Urgell i exculpa sis mestres més

Dos professores de la Seu d’Urgell continuaran imputades per un delicte d’incitació a l’odi a les aules després de l’1-O. En canvi, la Fiscalia sol·licitarà l’arxivament de la causa contra sis docents més. Tots van negar davant del jutge haver criticat les càrregues policials a classe al ser denunciats per onze famílies, la majoria de guàrdies civils.

Els docents, al jutjat el 7 de novembre passat. En primer terme, el director d’Ensenyament a Lleida, Miquel Àngel Cullerés.

Els docents, al jutjat el 7 de novembre passat. En primer terme, el director d’Ensenyament a Lleida, Miquel Àngel Cullerés.C. SANS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Fiscalia veu indicis que dos professores de Primària del col·legi Mossèn Albert Vives de la Seu d’Urgell van instar a odiar la Guàrdia Civil després de les càrregues policials en el referèndum de l’1 d’octubre passat. El Ministeri Públic ha demanat al titular del jutjat d’Instrucció 1 de la Seu d’Urgell que arxivi la causa contra sis docents més de la localitat que també van declarar com a investigats per aquest cas, obert per un presumpte delicte d’incitació a l’odi, però demana que es mantingui per a dos de les mestres pels seus comentaris a classe després de l’1-O. D’aquesta forma, presumiblement el jutge sobreseurà la causa contra el director i altres professors d’Educació Infantil del col·legi Mossèn Albert Vives, la directora i una docent del Pau Claris i la directora de l’escola La Salle, després de les onze denúncies rebudes. El director del centre Mossèn Albert Vives, Isidor Alberich, va declinar ahir fer cap tipus de declaració.

La Fiscalia ha demanat un segon informe pericial dels fills de les famílies denunciants per determinar la veracitat de les acusacions. Els progenitors hi hauran d’accedir, segons van indicar fonts solvents, que van afegir que la Guàrdia Civil va emetre a finals de desembre un informe en el qual haurien determinat que les acusacions no haurien quedat provades. En les denúncies s’afirma que les professores imputades van explicar als alumnes “que la Guàrdia Civil és dolenta i pega a la gent”. Així mateix, un dels denunciants va explicar que el seu fill “havia estat víctima d’humiliacions, insults i, fins i tot, agressions” perquè la seua mare és agent de la Guàrdia Civil, encara que, segons les mateixa fonts, el menor en cap cas es va referir que fossin provocats per aquesta condició.

Per la seua part, el director territorial del departament d’Ensenyament a Lleida, Miquel Àngel Cullerés, es va limitar a valorar positivament la celeritat judicial a l’hora d’exculpar la majoria dels docents i va expressar la seua confiança que les dos mestres que la Fiscalia manté imputades per un delicte d’incitació a l’odi també acabaran sent exonerades tan ràpidament com sigui possible.

Els sindicats ho veuen com un atemptat a la llibertat de càtedra

Sindicats de professors van voler mostrar ahir el seu suport a les professores de la Seu, de les quals diuen que s’ha fet “una instrumentalització política i que no haurien d’haver arribat als jutjats”. Des d’USTEC i CCOO van recordar que existeix la llibertat de càtedra, van sortir en defensa de l’escola catalana i van recordar que no s’adoctrina els alumnes.

Jaume Añé, portaveu d’USTEC a Lleida, va afirmar que “és un despropòsit absolut perquè s’ha banalitzat el delicte d’incitació a l’odi i, en aquest cas, només es persegueix desacreditar el funcionament de l’escola catalana, que és un dels pilars del país”. Añé va explicar que el sindicat prepara un document informatiu que es lliurarà a tots els docents per recordar-los els drets que tenen. “Tenim la llibertat de càtedra i la d’educar l’alumnat amb sentit crític, entre d’altres.”

L’objectiu, segons Añé, és “donar tranquil·litat als docents perquè casos com els de la Seu han generat autocensura en el professorat. Hi ha intranquil·litat i por d’opinar. L’escola no és una bombolla que pugui mantenir-se al marge de la societat”. En la mateixa línia es va expressar Pere Sánchez, portaveu del sector d’Ensenyament de CCOO a Lleida, que va afegir que “és cert que professors s’autocensuren en el procés de comunicació amb l’alumne”. Sánchez va recordar que “els docents resolem innombrables conflictes a l’escola ja des de les mateixes tutories”. El portaveu de CCOO va afegir que “el professorat pateix aquesta situació amb certa sensació d’inferioritat. No cessarem en la defensa de la tasca dels docents”.

tracking