SEGRE

SEGURETAT CONTROLS

La Guàrdia Civil desembarca a Aran per si torna Puigdemont

Almenys una vintena d’agents s’allotgen al Baish Aran i diversos vehicles recorrien ahir la zona || Després de més d’una setmana de controls i quan falten quatre dies per a la sessió d’investidura

Furgons de la Guàrdia Civil estacionats ahir a la caserna de Bossòst.

Furgons de la Guàrdia Civil estacionats ahir a la caserna de Bossòst.M.MOGA/C.VILLAR

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Guàrdia Civil ha desembarcat a Aran per reforçar els controls a les fronteres amb França a Les i Eth Portilhon per si torna el president cessat, Carles Puigdemont, per ser novament investit. Nombroses furgonetes van arribar ahir a la Val i almenys una vintena d’agents s’allotgen des de dimecres al Baish Aran. Segons van explicar fonts pròximes a aquest operatiu, els controls efectuats per la Guàrdia Civil han anat en augment des del dia en què es va constituir el Parlament, el passat dimecres 17 de gener, i des de fa una setmana s’han començat a inspeccionar els maleters dels vehicles per registrar-ne l’interior. Alguns dels conductors que es van trobar amb els controls, al preguntar pel motiu de les inspeccions, van obtenir com a resposta que eren per evitar el contraban o registres antidroga i fins i tot que estaven buscant un fugitiu d’un centre de salut mental.

No obstant, el ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, va assegurar dimarts que les Forces de Seguretat de l’Estat realitzen un seguiment exhaustiu dels moviments de Puigdemont des que “es va exiliar” a Bèlgica per evitar així que “pugui creuar la frontera en helicòpter, amb vaixell o en el maleter d’un cotxe” sense ser detectat.

Els controls han anat en augment des de la sessió de constitució del Parlament, el 17 de gener passat

“S’ha dissenyat un dispositiu perquè això no pugui passar”, va apuntar Zoido. El ministeri de l’Interior no ha respost aquesta setmana a preguntes d’aquest diari sobre el desplegament d’efectius de la Guàrdia Civil a la Val d’Aran.

Al pàrquing de la caserna de Bossòst, es podien veure ahir quatre furgons i un totterreny, si bé els agents han estat vistos desplaçant-se amb vehicles sense emblemes. Les reserves dels agents en un dels establiments en els quals s’allotgen són fins a l’1 de febrer.

S’ha de recordar que la sessió d’investidura del president de la Generalitat tindrà lloc dimarts vinent, dia 30 (més informació a les pàgines 16 i 17). Encara que no és inusual trobar-se amb controls a la Val, durant els últims dies s’han intensificat notòriament després de la constitució del Paralament.

A més, el reforç de la seguretat a les fronteres no només es dóna a Aran, sinó que es repeteix en altres passos fronterers. Així mateix, els testimonis dels fets van apuntar que el dispositiu desplegat durant els últims dies és similar al que es va veure a la Val durant els dies previs al referèndum d’independència de l’1 d’octubre (vegeu el desglossament).

tracking