SEGRE

COMUNICACIONS BANDA AMPLA

El Pirineu vol utilitzar la fibra òptica de les hidroelèctriques per donar internet als pobles

La Federació de Municipis amb Embassaments elabora estudis i inicia contactes amb Diputació i REE

Línies d’alta tensió del Pirineu inclouen cables de fibra òptica per donar connexió a les hidroelèctriques.

Línies d’alta tensió del Pirineu inclouen cables de fibra òptica per donar connexió a les hidroelèctriques.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Només set municipis del Pirineu de Lleida tenen accés a internet mitjançant fibra òptica, però les comarques de muntanya ja disposen d’una important xarxa d’aquests cables. S’estén a través de línies d’alta tensió i proporciona una connexió digital ràpida i fiable a centrals hidroelèctriques. Així ho expliquen fonts de la Federació de Municipis amb Embassaments (Femembalses), que reuneix ajuntaments que acullen preses en els seus termes municipals. L’entitat proposa aprofitar aquesta fibra òptica ja instal·lada com a punt de partida per fer arribar als pobles de muntanya un servei que ara només tenen la Seu d’Urgell, Vielha, Tremp, la Pobla de Segur, Sort, el Pont de Suert i Alàs i Cerc.

Femembalses ha elaborat un primer estudi per avaluar aquesta possibilitat i ha iniciat contactes amb la Diputació i amb Red Eléctrica de España (REE), titular de línies d’alta tensió del Pirineu, per buscar la manera de dur-la a terme. Així ho va corroborar l’alcalde de Llavorsí i representant de la Federació a les comarques de Lleida, Salvador Tomàs. Les primeres conclusions, tanmateix, apunten que poder fer realitat aquest projecte serà un procés llarg i complex.

“Fer arribar la connexió de fibra òptica fins als pobles resulta molt car”, va advertir Tomàs. Per la seua part, el ple del Pont de Suert va anunciar el mes de desembre passat reunions amb la Diputació per buscar opcions de finançament per a aquest projecte. Tomàs va apuntar que, al costat dels alts costos, hi ha també dificultats jurídiques: les normes al sector de les telecomunicacions prima la iniciativa d’operadores privades i limita la capacitat de les administracions per actuar de forma directa. Un exemple són ajuntaments lleidatans que anys enrere oferien internet a preus assequibles mitjançant xarxes wifi i van haver d’eliminar aquest servei perquè vulnerava la normativa sobre lliure competència.

La proposta d’utilitzar una instal·lació de fibra òptica ja existent com a punt de connexió a municipis té un precedent en la línia ferroviària de la Pobla. Les obres de la Generalitat, després de rebre-la de l’Estat, van incloure dotar-la d’aquesta tecnologia. Un node de connexió a la Pobla va permetre desplegar la xarxa de fibra al municipi el 2017 i Térmens espera fer-ho aquest any. L’alcalde de la Pobla, Lluís Bellera, va puntualitzar que, en el cas de la línia de FGC, la instal·lació de fibra òptica preveia ja nodes per estendre-la als municipis al llarg del recorregut. Així mateix, va destacar l’interès d’estendre aquest servei mitjançant les línies elèctriques (vegeu el desglossament).

tracking