SEGRE

PATRIMONI MEMÒRIA HISTÒRICA

Torregrossa i Puigverd projecten recuperar trinxeres i búnquers de la serra de la Pena

Entre els dos municipis, per frenar-ne la degradació, treure’ls a la llum i fer-los visitables || Va acollir barracons militars i un polvorí i molts joves van fer-hi el servei militar després de la Guerra

Els alcaldes de Puigverd, Josep Solsona, i de Torregrossa, Josep Maria Puig, assenyalen una trinxera.

Els alcaldes de Puigverd, Josep Solsona, i de Torregrossa, Josep Maria Puig, assenyalen una trinxera.JOAN GÍÓMEZ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Entre Torregrossa (Pla) i Puigverd de Lleida (Segrià) s’estén la serralada de la Pena, una zona amb trinxeres i restes d’un antic búnquer que ara aquests ajuntaments volen recuperar. Aquest punt estratègic des d’on es divisen els plans de les dos comarques i fins i tot la ciutat de Lleida, va servir primer a les defenses republicanes en plena Guerra Civil i després va ser utilitzat com a polvorí militar. Després de la contesa va acollir barracons de fusta i va estar en actiu fins que el polvorí va ser traslladat a Raimat.

Els veïns recorden que molts joves van fer allà el servei militar. Jaume Casals, veí de Puigverd de 85 anys, va ser-ne un. “Hi havia una dotzena de barracons i, després de la Guerra, allà s’emmagatzemava armament que sempre es vigilava”, explica. Ara, els alcaldes volen condicionar la zona per treure a la llum la memòria històrica que guarda aquest lloc, escenari de nombrosos combats del front del Segre.

Segons l’alcalde de Torregrossa, Josep Maria Puig (on està ubicada la serra de la Pena, encara que les instal·lacions militars són més pròximes a Puigverd), alguns terrenys són propietat privada, “per la qual cosa caldrà posar-se en contacte amb els seus propietaris”. També caldrà definir la superfície de l’antic enclavament militar i comprovar l’estat de trinxeres i nius de metralladora, molt degradats pel pas del temps. L’alcalde de Puigverd, Josep Solsona, va indicar que el seu consistori té interès a potenciar aquesta zona i, de fet, l’any passat ja es van dur a terme senyalitzacions i la creació d’un mirador. A més, la serra de la Pena es troba a prop del dipòsit d’aigua que a finals del segle XIX va construir el llavors enginyer i després president de la Generalitat, Francesc Macià. Tots dos alcaldes volen promocionar la zona i abordaran iniciatives perquè pugui ser visitada.

Contacte amb alcaldes per la subhasta de fotos de la Guerra Civil

El consell comarcal de les Garrigues contactarà amb els alcaldes de les localitats fotografiades per l’aviació italiana després dels bombardejos de la Guerra Civil i que ara han sortit a subhasta per conèixer l’interès que podrien tenir a adquirir les imatges inèdites. Així ho va explicar ahir el president del consell, Antoni Villas, que té previst comentar aquesta notícia amb els alcaldes de les Borges Blanques, Castelldans i Granyena de les Garrigues. “Volem saber l’interès que tindrien a licitar per aquestes imatges i així estudiar possibles accions”, va apuntar Villas. Al lot d’imatges que se subhasten a través de la pàgina web todocoleccion.es també apareix Alfés. En total són 119 fotografies (en les quals també apareixen Tarragona, Barcelona i Figueres, entre d’altres) que mostren les destrosses comeses per part de l’Aviació Legionària Italiana. El preu de sortida són 3.000 euros.

tracking