SEGRE

TRIBUNALS JUSTÍCIA

Col·lapse als jutjats de clàusules terra, amb 660 demandes el 2017

El tribunal especialitzat rep més de quatre casos al dia a Lleida || L’advocacia catalana impugna el nou pla del CGPJ a l’obligar el ciutadà a desplaçar-se

Imatge d’arxiu de la seu judicial al Canyeret.

Imatge d’arxiu de la seu judicial al Canyeret.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’advocacia catalana va denunciar ahir el col·lapse als tribunals especialitzats per resoldre l’allau de demandes dels consumidors contra les clàusules terra. Pel que fa al cas de Lleida, aquest jutjat ha ingressat 660 denúncies en només sis mesos, des que es va crear el juny del 2017 fins al mes de desembre. Aquesta dada significa que, de mitjana, rep més de quatre demandes per aquesta mena de productes abusius al dia. En aquest sentit, el ple del Consell de l’Advocacia Catalana, que representa els catorze col·legis d’advocats de Catalunya, va aprovar ahir per unanimitat impugnar el nou pla del Consell General del Poder Judicial sobre jutjats únics provincials per resoldre les demandes per clàusules sòl i altres reclamacions per despeses financeres al formalitzar les hipoteques. Segons va informar ahir l’organisme, el nou pla del CGPJ augmenta el nombre de jutges que es dedicarà a aquests assumptes davant del “col·lapse” que s’ha produït al destinar un sol jutjat especialitzat per província, però els advocats lamenten que es continua obligant el ciutadà a desplaçar-se.

El mes de maig passat, el consell ja va recórrer al Tribunal Suprem l’acord per centralitzar aquestes causes en un únic jutjat per província, que va suposar l’especialització de cinquanta-quatre jutjats de primera instància a tot l’Estat a partir de l’1 de juny de l’any passat. Segons l’advocacia catalana, aquest nou pla que preveu un reforç de jutges des del gener d’aquest any “perjudica els interessos dels afectats perquè dificulta l’accés a la justícia del ciutadà, que haurà de desplaçar-se i destinar uns recursos econòmics i temps a l’hora de reclamar els seus drets”, que segons ells pot generar un efecte dissuasiu.

El jutjat especialitzat de Lleida va arrancar el juny del 2017 i va ingressar 660 casos fins al desembre

Entre el juny i el desembre del 2017 es van presentar als quatre jutjats catalans especialitzats en clàusules terra un total de 18.474 demandes, 14.601 només al jutjat de Barcelona, xifra que, segons els advocats, evidencia el col·lapse.

Els advocats insten a repartir els assumptes entre els partits judicials El president del Consell de l’Advocacia Catalana, Julio J. Naveira, considera que “s’ha de respectar el principi essencial de proximitat de la justícia al ciutadà”, per la qual cosa es va mostrar convençut que seria necessari que les demandes per clàusules terra es repartissin entre tots els jutjats dels diferents partits judicials. Una mesura que, segons l’opinió de Naveira, facilitaria que es dictessin més resolucions, que en la immensa majoria resolen a favor del ciutadà al considerar-se que les clàusules terra es van aplicar als contractes hipotecaris amb poca transparència. Segons assenyalen els advocats catalans, amb l’excusa d’“una especialització” consideren que s’està “perjudicant els interessos” dels afectats, ja que el col·lapse està retardant la resolució d’aquests judicis.

tracking